7,9 milliárd forint nyereség a harmadik negyedévben a K&H-nál

A K&H bankcsoport 7,9 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el 2014 harmadik negyedévében - mondta Hendrik Scheerlinck, a K&H bankcsoport vezérigazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Hendrik Scheerlinck, a K&H bankcsoport vezérigazgatója hozzátette, hogy a bankcsoport az idei első háromnegyed évben 32,5 milliárd forint veszteséget könyvelt el, mert 2014 második negyedévében adózás előtt egyszeri, 70,9 milliárd forint összegű cétartalékot tett félre az árfolyamrés korrekciójára, illetve az egyoldalú kamatmódosítások miatti kifizetésekre. Gombás Attila, a pénzügyi divízió vezetője egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a K&H 950 millió eurót igényelt a jegybanktól a devizahitelek forintosítása miatt. 

Hendrik Scheerlinck elmondta, hogy a bankcsoport egyszeri tételek nélküli nyeresége 24,8 milliárd forint volt az idei első kilenc hónapban, szemben a 2013 első kilenc havi 16,2 milliárd forinttal, a növekedés a jelentősen emelkedő bevételeknek és a szigorú költséggazdálkodásnak köszönhető elsősorban.

A vezérigazgató kifejtette, hogy a bank hitelpiaci részesedése 9,3 százalék volt 2014 szeptemberében, szemben az egy évvel korábbi 8,4 százalékkal. Az újonnan kihelyezett lakáshitelek esetében a bank piaci részesedése a harmadik negyedévben meghaladta a 17 százalékot. 

A vezérigazgató közölte szt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja első szakaszában a K&H Bank összesen 93 milliárd forintnyi hitelt nyújtott 800 ügyfélnek, ami 12,4 százalékos piaci részesedést jelent. A K&H részt vesz a jegybank növekedési hitelprogramja második szakaszában is, az eddig szerződött állomány elérte a 89 milliárd forintot, ami közel 20 százalékos piaci részesedést jelent, további 37 milliárd forintnyi finanszírozásról tárgyalnak - fűzte hozzá. A bank mérlegfőösszege szeptember végén 2733 milliárd forint volt,  szemben az egy évvel korábbi 2576 milliárd forinttal. A hitelintézet tőkemegfelelési mutatója 12,17 százalék. A bank hiteleinek és követeléseinek összege szeptember végén 1392 milliárd forint volt, 5 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. Az ügyfélbetétek összege 1620 milliárd forintot tett ki, 12 százalékkal csökkent egy év alatt. A K&H a magyar állam által kibocsátott állampapírok 1015 milliárd forintos állományával rendelkezett 2014. szeptember 30-án.