Központban a Duna Terasz - a budapesti lakáspiac egy kiemelkedő lakóparkja

A hazai újlakáspiac egyik meghatározó szereplője a Duna Terasz lakópark amely kiemelkedő elhelyezkedésével, minőségével egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Bende Zitával a Duna Terasz értékesítési vezetőjével beszélgettünk a lakóparkról, lakásvásárlásról, befektetésről, lehetőségekről és a jövőről.

Ujlakopark.hu: Az elmúlt időszakban egyre többet hallani a Duna Terasz lakóparkról. Röviden bemutatná a projektet?

Bende Zita: A Duna terasz lakópark első üteme, 2009. év végén került átadásra. Az épület 362 lakásból és 10 lépcsőházból áll. A lakópark egyik legkedveltebb közösségi területe és egyben szépsége a belső udvar, fő vonzereje emellett a Duna-part, a Duna-Pláza, a Váci út ill. a metróvonal közelsége. Jelenleg garzonlakástól egészen a nappali + 3 hálós lakásig kínálunk lakásokat. Az épület pinceszintjén teremgarázs, a földszinten pedig tárolók kerültek kiépítésre.

Milyen szempontok alapján választanak ma a vásárlók? Mekkora szerepe van az árnak, a lokációnak és az épület minőségének?

Természetesen, mindhárom tényezőnek nagy szerepe van. A lakópark csendes, duna-parti, ám mégis könnyen megközelíthető fekvése önmagáért beszél, az épület minősége átlag feletti, amelyet meglévő vevőink elégedettsége is tükröz. Az árban pedig mindig igyekszünk közös nevezőre jutni a leendő vevőkkel – rugalmas fizetési konstrukciókkal kiegészítve.

Mennyire tolódott el a döntés ideje az elmúlt időszakban?

Ez a jelenlegi piacon nagyon változó. Találkozunk olyan ügyféllel, aki 1 éve keresgél, de akad olyan ügyfél is, aki egy alkalommal ellátogat a lakóparkba, és második alkalommal már szerződéskötésről egyeztetünk.

Érdemes-e a Duna Terasz lakóparkban befektetési céllal vásárolni? Milyen hozamokkal tudnak számolni a befektetők? 

A bérleti hozamok nagysága jelenleg szinte minden klasszikus befektetési forma által nyújtott értéknél magasabb. Több érv is alátámasztja a bérleti célú lakásvásárlást:

- bérbeadással realizált számított hozam: bérleti díj * 12 hó / vételár * 100 = 7-10%

- ingatlanértékben bekövetkező várható emelkedés, amennyiben néhány év múlva értékesíteni szeretné.

Nemcsak a várható nominális értékek miatt éri meg projektünkben ingatlant vásárolni, hanem a várható reálhozamok miatt is: nominálhozam mínusz infláció = 5-7% (reálkamat), míg a bankbetétekbe, állampapírokba történő befektetés esetén a reálkamat általában 0-3%. Befektetési szempontból az újépítésű lakások kínálatából a később legkönnyebben értékesíthető, 15-25 millió forintos, másfél ill. kettő szobás lakások vásárlása javasolt. A garzonlakásokat karakterisztikától függően havi 80-90 ezer Forintért, a másfél-kétszobás lakásokat havi 100-160 ezer Forintért lehet bérbeadni. A befektetési célú vásárlók egyik tipikus körét azok jelentik, akik egy-egy új építésű projektben vásárolnak gyermekük számára ingatlant: kezdetben, azaz 5-10-15 éven át bérbeadják a lakást, később pedig az immáron önálló életre vágyó és képes gyermekük használja tovább az ingatlant.

Tudna-e az állam valamilyen módon, pl. adókedvezményekkel vagy egyéb megoldással segíteni a fejlesztőknek?

Meglátásunk szerint egy a jelenleginél nagyobb mértékű állami szerepvállalás szociális alapon (pl. magasabb „szocpol”) ill. egy kedvezőbb adópolitika (Áfa-csökkentés, adókedvezmény) mindhárom, az ingatlanvásárlásban közvetlenül érdekelt szereplőre pozitívan hatna: a vevőre (kedvezőbb ár), államra (költségvetési bevétel, újabb beruházások miatt új munkahelyek stb.), beruházóra. Közvetetten pedig további gazdasági növekedést generálna.

Lesz-e fellendülés a magyarországi újlakás piacon és mikorra tehető Ön szerint ez a dátum?

Jelenleg is szemtanúi vagyunk ennek a folyamatnak és bízunk a fellendülés tartósságában és további felfutásában.

Keresnek-e Magyarországon új fejlesztési lehetőségeket? Kockázat szempontjából mennyire nehéz terep ma az ország?

Több hektáros közvetlen duna-parti telkünk áll „gombnyomásra” készen ingatlanfejlesztés szempontjából, a javuló finanszírozási és keresleti piaci várakozásaink szerint hamarosan lehetővé válnak az újabb és újabb beruházásaink. 

Galéria