Interjú Kircsfalussy Tamással a Metrodom értékesítési igazgatójával

"A válság bizonyos jeleit illetve következményeit még mindig érzékeljük, de egyértelműen javult a helyzet, folytatjuk az építkezéseinket, folyamatosan indítjuk az újabb projektjeinket” interjú Kircsfalussy Tamással, Magyarország egyik legnagyobb lakóingatlanfejlesztő cége, a Metrodom Kft. értékesítési igazgatójával.

Ujlakopark.hu: Mióta vannak jelen Magyarországon?

Kricsfalussy Tamás: Pénzügyi befektetőként már egy évtizede, saját cégünkkel a Metrodommal 2012-ben léptünk a piacra.

Kik a tulajdonosok és hol fejlesztettek/fejlesztenek jeleneg Magyaroszágon kívül?

Kizárólagos tulajdonosunk a Wildetio Limited, egy ciprusi befektetési társaság, amely Közép-Európa több országában (Lengyelország, Románia stb.) pénzügyi befektetőként finanszíroz ingatlanfejlesztéseket.

A válság hat éve tart, de Önök amióta beléptek a magyar piacra, folyamatosan fejlesztenek, miközben sok olyan projekt van amit évekkel ezelőtt leállítottak és azóta sem indítottak el. Miben más az  Önök stratégiája?

Fejlesztéseink, illetve a telekvásárlást megelőzően alapos, minden részletre kiterjedő piackutatást végzünk, így pontosan tudjuk, milyen áron és milyen lakásokat tervezzünk, építsünk. Emellett a szilárd pénzügyi háttér és saját kivitelező cégünk olyan kiszámíthatóságot, biztonságot és minőséget jelent, ami nem jellemző a piacon.

Milyen lakásokat keresnek a vásárlóik? Ezen vásárlóknak hány százaléka magyar és hány százaléka külföldi?

Ez erősen függ a projekt elhelyezkedésétől, környezetétől; van ahol a kompakt lakásokat kereső egyetemisták és pályakezdők, máshol inkább az 1-2 gyermekes családok dominálnak, akik a nagyobb lakásokat keresik. A külföldi lakávásárlók száma nagyon alacsony, az eladásokban nem meghatározó.

Az elmúlt öt évben a használt és az új lakások árai, valamint a piaci tranzakciók is jelentősen visszaestek, azonban idén már láthatóak az élénkülés jelei. Önök is ezt tapasztalják?

Igen, egyértelműen nőtt a kereslet és az árak is elindultak felfelé. A IX. kerületi City Home lakópark aktuális ütemében a lakások 80%-a már elkelt, pedig az épület még a szerkezetkész állapotot sem érte el.

Ki lehet jelenteni, hogy vége a válságnak? Nyilvánvaló, hogy a 2008 előtti állapothoz sosem fog visszatérni a magyar ingatlanpiac, de lassan elfogynak azok az új lakások, amelyek még a válság előtt vagy alatt készültek. Új fejlesztéssel azonban csak nagyon kevéssel találkozni. Önök továbbra is folytatják a fejlesztéseket? Van vagy lesz a közeljövőben új projektjük?

A válság bizonyos jeleit illetve következményeit még mindig érzékeljük, de egyértelműen javult a helyzet, folytatjuk az építkezéseinket, folyamatosan indítjuk az újabb projektjeinket. A IX. kerületben idén februárban kezdtünk el építeni 120 lakást, aminek a 90% már el van adva, ezért egy hónap múlva a folytatásban még 142 lakás építését kezdjük meg. A XIII. kerületi, átadás előtt álló 33 lakásos házunkban gyakorlatilag már minden elkelt, októberben ebben a kerületben is elkezdjük egy 68 lakásos ház építését. Ugyanakkor már a 2015-ös év is körvonalazódik, 2 teljesen új projektben, 200 - 250 lakás építését tervezzük.

Minek köszönhető a kevés új lakópark fejlesztés? A finanszírozás hiánya, a kiszámíthatatlan gazdaság, vagy ezek összessége lehet az alapprobléma?

A legfőbb problémát a finanszírozásban látjuk, kevés cég rendelkezik megfelelő önerővel, illetve tud eleget tenni, a szigorú banki feltételeknek. További problémát jelent, hogy az elmúlt években sok olyan szakember hagyta el az országot, akik sikeresen és hozzáértően képesek menedzselni ilyen méretű beruházásokat.

Tavaly óta élénkülnek a lakossági várakozások. Ez az élénkülés mennyire tükrözi a valóságot a lakásvásárlással kapcsolatban? Gyorsul a lakásvásárlás döntésének meghozatala?

Mivel viszonylag kevés a lakáspiacon az új építésű ingatlan, ezért a vásárlók rá vannak kényszerülve a gyors döntéshozatalra. Aki komolyan szeretne új építésű lakást venni, nem engedhti meg magának, hogy hónapokig gondolkodjon, mire az épület szerkezetkész lesz ,akár a lakások kétharmada is elkelhet.

Galéria