A Hitel Centrum szerint jelentősen csökkenhet a hitelközvetítők száma

Az Otthon Centrum Hitel Center (OCHC) szerint várhatóan jelentősen csökken a hitelközvetítők száma - főleg azoké, amelyek nem megfelelő tőkeerővel működőknek -, ha elfogadják a pénzügyi közvetítőrendszer egyes szereplőit érintő törvények jogharmonizációs célú módosításáról a parlamenthez benyújtott törvényjavaslatot.

A cég közleményében kifejti: a hitelközvetítői díj mértéke jelenleg 2,5-3,5 százalék között van a piacon, a törvényjavaslatban szereplő maximum 2 százalékos közvetítői jutalék ellentmondani látszik a hitelezés fellendítését célzó kormányzati törekvésnek. Ha valóban 2 százalék lesz a jutalékplafon, a hitelek nem lesznek olcsóbbak. Sőt, mivel a bankok csak jelentős marketingköltség árán tudják majd növelni kihelyezéseiket - és a kieső volument pótolni -, még akár drágább is lehet a lakáshitelezés, hiszen az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb csatorna a közvetítő. 

Ha minden banknál minden közvetítő egyforma százalékot kapna jutalékként, azzal elsősorban az ügyfelek veszíthetnének, mert a közvetítők egyértelműen a legegyszerűbb és leggyorsabb bankot fogják preferálni, amely azonban valószínűleg nem lesz a legolcsóbb. Ezáltal pedig sérülni fog az a szempont, hogy az ügyfél számára a legkedvezőbb konstrukciót és bankot javasolják - hívja fel a figyelmet a hitelközvetítő. A jelenlegi gyakorlat alapján a közvetítők soha nem az alapján választanak vagy ajánlanak bankot az ügyfeleiknek, hogy melyik pénzintézettől kapják a legnagyobb jutalékot. Az ügyfél érdeke, hogy hitelképesnek bizonyuljon, ez minden esetben az elsődleges szempont, megelőzi azt, hogy mennyi a jutalék. Ettől pedig nem olcsóbb vagy drágább egy hitel, amit végül kiközvetít.

A professzionális hitelközvetítés befektetést és folyamatos operációs költséget jelent, ami különösen a fair bank törvény óta jelentősen megnövekedett. A mostani törvényjavaslat várhatóan jelentősen csökkenteni fogja a hitelközvetítők számát, főleg azokét, akik nem megfelelő tőkeerővel működnek - írja közleményében a cég. A Duna House szerdán folyamatban lévő nyilvános forgalomba hozatali eljárásának azonnali hatályú felfüggesztését kérte a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) arra hivatkozva, hogy a törvényjavaslat számos ponton érinti a hitelközvetítői tevékenység szabályozását, a módosítás befolyásolhatja a társaság üzleti szegmensének teljesítményét.