A lakásárak 2,3 százalékkal emelkedtek az Európai Unióban a második negyedévben

Az Európai Unió egészében 2,3 százalékkal, az euróövezetben pedig 1,1 százalékkal emelkedtek a lakásárak az idei második negyedévben éves összevetésben - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) csütörtökön kiadott jelentésében.

Az előző negyedévhez képest az EU-ban 1,3 százalékkal, az euróövezetben pedig 1,2 százalékkal növekedtek a lakásárak. Az Európai Unión belül éves alapon Svédországban ugrottak meg legnagyobb mértékben, 13 százalékkal a lakásárak április-júniusban. A lista második helyezettje Magyarország 11,9 százalékos drágulással, majd Írország és Észtország következik 10,7, illetve 10,5 százalékos emelkedéssel. Négy országban csökkentek az árak, a legnagyobb mértékben, 4,4 százalékkal Lettországban, majd Olaszországban (-3,0 százalék), Franciaországban (-2,2 százalék) és Finnországban (-0,1 százalék).

Az első negyedévhez képest Cipruson (+7,4 százalék), Ausztriában (+6,4 százalék), valamint Dániában és Spanyolországban (egyaránt +4,1 százalék) drágultak a legnagyobb értékben a lakások. Csökkenést mértek Romániában (-1,1 százalék), Máltán (-0,3 százalék) és Olaszországban (-0,1 százalék). Magyarország 2,3 százalékos emelkedéssel a középmezőnybe került. Az Eurostat statisztikája három uniós tagállam, Németország, Görögország és Lengyelország adatait nem tartalmazza.