A vártnál kevésbé nőttek az amerikai használtlakás-eladások

A vártnál kisebb ütemben nőttek a használtlakás-eladások áprilisban az Egyesült Államokban - közölte csütörtökön az amerikai ingatlanügynökségek szövetsége (NAR).

A lakáseladási mutató havi összevetésben 1,3 százalékponttal, 98,7 pontra nőtt. A 100 pontos bázis a használt lakások átlagos eladási szintjét jelezte 2001-ben, amikortól a mutatót jegyzik. A piac több mint 2,0 százalékos növekedést várt. Az index 6,8 százalékkal maradt el a tavaly áprilisi szinttől. 

A növekedés kizárólag a társasházi lakások iránti keresletnek köszönhető, ezen a piacon 7,3 százalék volt a bővülés. A családi házak piacán mindössze 0,5 százalékkal nőttek az eladások. Az elmúlt 12 hónapban megkötött szerződések száma 4,65 millióra csökkent, ez jócskán elmarad a 2013-as 5,1 milliótól és az ingatlanpiac egészséges működéséhez az elemzők szerint szükséges 5,5 milliótól. A használtlakás-eladások tavaly júliusban tetőztek 5,38 millió egységen. 

Az ingatlanpiacnak nem kedvez, hogy megdrágultak a jelzáloghitelek, és az árak is nőnek. Egy átlagos amerikai ingatlan középára áprilisban éves összevetésben 5,2 százalékkal, 201 ezer 700 dollárra nőtt. A kereslet növekedését vetíti előre ugyanakkor, hogy nő a munkahelyek száma, és hogy gyorsul az amerikai gazdaság növekedése.