Az NGM 3,1 százalékra emeli az idei GDP-előrejelzést

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 3,1 százalékra emeli az idei GDP-prognózisát - közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-vel.

Felidézte, hogy az áprilisi konvergenciaprogramban még 2,3 százalékos növekedéssel számolt a kormány. A 2013-ban bekövetkezett  növekedési fordulat azonban előrevetítette, hogy az adatok kedvezőbben alakulhatnak: a gazdaság tovább gyorsul az idén, amit a növekedés egészséges szerkezete is támogat - tette hozzá. "Az első negyedévi, 3,5 százalékos növekedéssel Magyarország az EU-ban az első három legdinamikusabban bővülő gazdaságai közé tartozott, a második negyedévi 3,9 százalékkal pedig az első helyre került" - emelte ki.

A növekedés szerkezete egyre kiegyensúlyozottabb és egészségesebb - hangsúlyozta. A gazdaság növekedése a jövedelmek bővülését is maga után vonja, ami a háztartások jövőbeli fogyasztási kiadását is emelni fogja, de emellett  javítja az államháztartás egyenlegét és a munkaerőpiacra is kedvezően hat - hangsúlyozta Varga Mihály. A miniszter kifejtette, hogy a stabil és dinamikus növekedés elsősorban a termelő szektorok javuló teljesítményével, valamint a belső kereslet élénkülésével magyarázható. A várakozásokat jóval meghaladó második negyedévi GDP-adat hátterében a piaci szolgáltatásoknak a feltételezettnél gyorsabb bővülése állhat - tette hozzá. A miniszter szerint a kedvező kilátásokat megalapozzák a rendelés- és szerződésállományi adatok, a lakásépítési engedélyek, a fogyasztói várakozások, illetve a hazai BMI (beszerzésimenedzser-index)  javulása, valamint a beruházási hajlandóság emelkedése. Emlékeztetett arra is, hogy az új prognózis egybeesik a külföldi elemzők várakozásaival.

Az előrejelzés emelésének időzítését azzal indokolta a miniszter, hogy megkezdődött a 2015-ös költségvetés tervezése, elindultak az egyeztetések a tárcákkal, és elkészült a jövő évi gazdálkodást megalapozó makrogazdasági elemzés. Az idei, 3,1 százalékos prognózis pozitív kockázatai közé sorolta a miniszter a vártnál erősebb külső keresletet, amely a magasabb rendelésállományokon keresztül az ipar, az építőipar és az export további növekedését hozhatja. Tavaly döntött a kormány arról, hogy idén is lesz pedagógus béremelés, ami hozzájárulhat a fogyasztás növekedéséhez. Ezen túl a devizahitel-mentésnek köszönhetően magasabb lesz a háztartások elkölthető jövedelme, ami segíti a fogyasztás további élénkülését, bár ennek a hatása majd 2015-ben lesz jelentős - mondta.

Továbbra sem felmérhető negatív kockázatot jelent azonban az orosz-ukrán konfliktus. A feszültség eszkalálódása az egész európai iparnak árthat, és ezen keresztül hátráltathatja a magyar kivitelt is. A miniszter szavai szerint a 2015-ös, 2,5 százalékos növekedési előrejelzést éppen e kockázat miatt nem módosítják egyelőre. "Ha a költségvetés tervezése abba a fázisba ér, megvizsgáljuk ezt a kérdést is" - mondta.