Emelkedett a függőben lévő lakásértékesítések száma az Egyesült Államokban októberben

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége, a National Association of Realtors (NAR) hétfőn közölte, hogy az aláírt szerződések száma 0,2 százalékkal növekedett az előző hónaphoz képest, éves összevetésben pedig 3,9 százalékkal emelkedett. Elemzők 1,5 százalékos havi növekedést vártak az előző két havi csökkenés után.

A NAR minden hónapban közzéteszi a függőben levő lakásértékesítések statisztikáját, amely a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számát mutatja. A tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést. A foglalkoztatottság tartós növekedése az alacsony jelzáloghitel-kamatokkal párosulva jelentősen növelte az amerikaiak lakásvásárlási kedvét idén. A pénzpiaci bizonytalanságok és a növekvő lakásárak azonban elrettenthetik a kevésbé tehetős embereket a tényleges vásárlástól. 

Lawrence Yun, a NAR vezető elemzője úgy fogalmazott, hogy kevéssé változnak a lakáseladási adatok, mivel egyfelől a kínálat alacsony, másfelől bizonyos régiókban túl nagy mértékben drágultak a lakások. Az elemző arra számít, hogy idén 5,3 millió használt lakás cserél gazdát, ami 2006 óta a legmagasabb szintnek számítana.