Enyhén emelkedett a függőben lévő lakásértékesítések száma az Egyesült Államokban júliusban

Enyhén emelkedett a függőben lévő lakásértékesítések száma az Egyesült Államokban áprilisban.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége, a National Association of Realtors (NAR) csütörtökön közölte, hogy az aláírt szerződések száma 0,5 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, éves összevetésben pedig 7,4 százalékkal növekedett. Elemzők 1 százalékos havi növekedést vártak. A függőben lévő lakásértékesítések indexe 110,9 pontra emelkedett júliusban a júniusi 110,4 pontról. Éves összehasonlításban az index már a 11. egymást követő hónapban emelkedett, és a júliusi a harmadik legmagasabb érték idén az áprilisi 111,6 és májusi 112,3 pont után.

A NAR minden hónapban közzéteszi a függőben levő lakásértékesítések statisztikáját, amely a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számát mutatja. A tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést. A foglalkoztatottság tartós növekedése az alacsony jelzáloghitel-kamatokkal párosulva jelentősen növelte az amerikaiak lakásvásárlási kedvét idén. A lakásértékesítési index szerény mértékű növekedése arra utal, hogy a vásárlási hullám a csúcsához közeledik. A 30 éves lejáratú jelzáloghitelek kamata ezen a héten átlagosan 3,84 százalékon állt. 

Júliusban az utóbbi 8,5 év legnagyobb mértékével, havi szinten 2 százalékkal emelkedett az eladott használt lakások száma. Ezzel az ütemmel számolva a teljes évben 5,59 millió lakás cserélne gazdát. A kereslet növekedésével párhuzamosan csökkent a kínálat mértéke, ami felfelé hajtja a lakásárakat. Lawrence Yun, a NAR vezető elemzője arra számít, hogy a használt lakások mediánára 6,3 százalékkal 221 400 dollárra emelkedik idén, az adásvételek száma pedig 7,1 százalékkal 5,29 millióra növekedik.