Erősödik a kontinensen a befektetési ingatlanpiac

Az első negyedévben 32,2 milliárd euró értékben cseréltek gazdát ingatlanok az európai befektetési piacon, ez a legmagasabb érték a 2008-as válság kezdete óta - közölte a DTZ ingatlan tanácsadó hétfőn az MTI-vel.

A kelet-közép-európai piacokon 20 százalékot esett a forgalom egy év alatt: 1,1 milliárd értékben vettek ingatlanokat az első negyedévben a befektetők, ez a teljes európai befektetési volumen csupán 3,4 százaléka. A régiós forgalom 72 százaléka Lengyelországra jutott. 

A legerősebb Európában továbbra is a brit és a német ingatlanbefektetési piac. Az Egyesült Királyságban 11,2 milliárd, Németországban 9,4 milliárd, míg Franciaországban 3,8 milliárd euró értékben vettek ingatlanokat az első negyedévben a befektetők. Különösen Franciaországban magas a kontinensen kívülről érkező tőke aránya. A mi régiónkban a teljes negyedéves befektetés 44 százaléka ilyen befektetői körnek köszönhető, akik leginkább a lengyel piacon aktívak. Kezd visszatérni az érdeklődés a periféria országai iránt, a spanyol, az ír és az olasz piacok összesen 2,6 milliárd euróval duplázták az egy évvel ezelőtti szintet. A javuló gazdasági mutatók és a rekord alacsony államkötvény hozamok vonzó árazást eredményeztek a spanyol és olaszingatlanpiacon. Írország még mindig a legjobb ár-érték arányú piacok közé tartozik, az erős kereslet és a kiéleződő verseny azonban más országok irányába tereli a befektetői figyelmet - áll a közleményben.

"A Magyarország iránt érdeklődő befektetők között már kezdenek megjelenni a válság előtt aktív, nagy nemzetközi ingatlanalapok is, igaz még nagyon konzervatív befektetési politikával és visszafogott elkölthető pénzmennyiséggel" - idézi a közlemény Lindwurm Györgyöt, a DTZ befektetési igazgatóját.