FHB csoport: 2014-ben 16,2 milliárd forint veszteség

Az FHB bankcsoport a nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) szerint, konszolidáltan számítva, adózás után a tavalyi negyedik negyedévben 6,6 milliárd forint veszteséget, 2014-ben 16,2 milliárd forint veszteséget könyvelt el - közölte a hitelintézeti csoport az MTI-vel pénteken.

A pénzintézet közleménye szerint a banki különadó és egyéb egyszeri tételek nélkül az FHB bankcsoport az elmúlt év negyedik negyedévében közel 2 milliárd forint, az elmúlt évben 3,8 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el. A bankcsoport közlése szerint a nettó kamatbevétel az előző negyedévhez képest 687 millió forinttal emelkedett a tavalyi negyedik negyedévben. Az 5,5 milliárd forintot meghaladó negyedéves nettó kamatbevétel az átlagos mérlegfőösszegre vetítve 2,86 százalékos nettó kamatrést jelent, ami az előző negyedévhez képest 19 bázispont növekedést mutat, míg az egy évvel ezelőttinél 15 bázisponttal magasabb. Éves szinten a nettó kamatbevétel 10,3 százalékos bővüléssel 20,6 milliárd forintot tett ki.

A nettó díj- és jutalékbevételek együttes összege 35,7 százalékkal, 1,7 milliárd forintra emelkedett az előző negyedévhez képest, amelyhez az alapkezelési díjbevételek, a bankszámla szolgáltatások díjbevételei, valamint a garancia díjbevételek növekedése járult hozzá. Éves szinten a működési költségek 16,6 milliárd forintra rúgtak, ami 3,5 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az előző negyedévhez képest a kockázati költségek jelentősen csökkentek annak következtében, hogy a problémás hitelek aránya 20,2 százalékra mérséklődött az előző negyedévi 20,5 százalékról. 2014 egészében az értékvesztés-képzés és hitelezési veszteség mintegy 4,4 milliárd forint volt, ami 35,5 százalékkal alacsonyabb a 2013. évinél.

A negyedik negyedévben a bankcsoport pontosította a Kúria törvény végrehajtásának várható veszteségére vonatkozó becslését és további 5,7 milliárd forint céltartalékot képzett. A teljes elszámolás veszteségére képzett céltartalék összege ezzel 23,6 milliárd forintra emelkedett. Tavaly december 29-én lezárult az FHB Életjáradék Zrt alaptőkéjének 100 százalékát megtestesítő 175 db törzsrészvényének adásvétele az FHB Jelzálogbank Nyrt., mint eladó valamint az állam nevében és javára eljáró Nemzeti Eszközkezelő Zrt., mint vevő között. A tranzakció eredményekként az FHB Jelzálogbank Nyrt. az értékesített részvényeken árfolyamveszteséget számolt el, míg konszolidált szinten a tranzakció mintegy 1,2 milliárd forint pozitív eredményt jelentett. 

Az FHB Csoport konszolidált mérlegfőösszege 2014. december 31-én 769,4 milliárd forintot ért el, ami 4,3 százalékkal, mintegy 31,9 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbinál és 9,5 milliárd forinttal, 1,2 százalékkal nagyobb az előző negyedév véginél. A mérlegfőösszeg növekedését a negyedév során az eszköz oldalon alapvetően az értékesíthető értékpapírok, valamint a bankközi kihelyezések jelentős növekedése, forrás oldalon a kibocsátott értékpapírok és a betétek emelkedése okozta. A közel 299 milliárd forintos betétállomány részesedése a kamatozó forrásokból a negyedév végén 46,7 százalékot tett ki, szemben az előző negyedév végi 47,2 százalékkal, illetve az egy évvel korábbi 34,8 százalékkal. A betétek állománya egy év alatt több mint 76 milliárd forinttal bővült, ennek 58,1 százaléka vállalati üzletághoz köthető. Az FHB csoport saját értékesítésű hiteleinek bruttó állománya 2014. december 31-én 357,8 milliárd forint volt, éves szinten 0,1 százalékos volt a mérséklődés. Ebből a lakosság részére nyújtott kölcsönök összege 272,8 milliárd forintot, a vállalatoknak adott hitelek 85 milliárd forintot tettek ki.

A leányvállalatok közül kiemelkedő volt a Diófa Alapkezelő Zrt. teljesítménye, az alapkezelő által kezelt alapok és egyéb portfoliók összesített nettó eszközértéke a 2013. december 31-i 26,1 milliárd forintról 338,7 milliárd forintra emelkedett az elmúlt év végére. Ez egy év alatt közel 13-szoros bővülést jelentett a befektetési alapok nettó eszközértékének, valamint a kezelt pénztári vagyon növekedésének köszönhetően. A befektetési alapokban kezelt állomány növekedésének legnagyobb részét a közel 31 milliárd forintos állománnyal rendelkező Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap adta.