Javulás a lakáspiacon, de az igazi felfutásra még várni kell

Bár a legfrissebb adatok szerint javulás tapasztalható a lakáspiacon, az igazi felfutásra még várni kell - vélekedik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatairól a K&H vezető elemzője. A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület pedig egy átfogó, érdemi lakásépítési, lakásfelújítási, bérlakásépítési program beindítását szorgalmazza.

A KSH adatai szerint az év első kilenc hónapjában 27 százalékkal több új lakás épült, mint egy évvel korábban, a kiadott lakásépítési engedélyek száma 30 százalékkal haladta meg a tavaly első három negyedévit. Az év eleje óta tartó folyamatos növekedés ellenére az idei első kilenc hónapban épített 5168 lakásmindössze 25 százaléka a válságot megelőző 2008-as esztendő első három negyedévében használatba vett lakások számának. 

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejti, hogy jelentősen nőtt az új lakások száma, ám a bővülés elsősorban az alacsony bázisnak köszönhető. Bár vannak a lakáspiac élénkülését segítő tényezők, a szegmensben csak nagyon lassan érhetők el a válság előtti szintek - fűzte hozzá. A friss adatok alapján a bővülés igen jelentős, de még korai lakáspiaci boomról beszélni - véli a szakértő. Németh Dávid szerint ahogy a korábbi, építőipari adatokból is látszott, a lakásépítések hiányoznak a szektor fejlődéséből. Az első kilenc hónapban megépített több mint 5 ezer lakás még mindig nagyon alacsony szintet jelent. Bár vannak élénkülésre utaló jelek: például a szocpol, valamint az alacsonylakáshitel kamatszintek nyilvánvalóan használnak az új lakások piacának, a lakosság még nincs olyan helyzetben, hogy jelentős keresletet generáljon a piacon - jelezte az elemző. Hozzátette, hogy éves szinten több tízezer új lakás építése esetén lehetne egészséges piacról beszélni, de erre a kedvező jelek ellenére sem lehet rövid távon számítani, vagyis csak több év múlva érhető el az a lakáspiaci teljesítmény.  

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) MTI-hez eljuttatott keddi közleményében ugyancsak kiemeli: pozitív az elmozdulás, de még mindig évszázados mélyponton van a lakásépítés. Az egyesület szerint ha az első három negyedévben regisztrált emelkedő trend egész évben kitartana, 2014-ben közel 10 000 lakás épülhetne fel. Ez azonban még mindig csak arra lenne elég, hogy a hazai lakásállomány (4,39 millió) hozzávetőleg 400 évente újuljon meg. A 100 éves megújulási ütemhez évi 43 000 lakást kellene építeni - hangsúlyozza az egyesület. A TLE kifejti, hogy az Orbán-kormány első négy évében nem indult el az otthonteremtési program. Bár vannak "pozitív intézkedések", - ezekre példaként említik az ígért kormányzati otthonteremtési intézkedéseket, valamint a lakossági kazáncsere és homlokzati nyílászáró-csere pályázatokat - de továbbra is szükséges egy átfogó, érdemi lakásépítési, lakásfelújítási, bérlakásépítési program. Ennek előkészítésére a TLE szerint kormányzati szinten otthonteremtési tanácsadó testületet kell alakítani. A fiatalok körében nyáron végzett kutatások megerősítették, hogy a fiatalok korábban alapítanának családot, vállalnának gyermeket, és nagyobb eséllyel Magyarországon képzelnék el a jövőjüket, ha támogatást kapnának a minőségi lakhatás megteremtéséhez - olvasható a közleményben. Az egyesület szerint a lakásállomány megújításához felelős, hosszú távú lakásprogram szükséges. Ez a lakosság és a hazai építőipar érdeke is: 10 ezer lakásfelépítése mintegy 44 ezer embernek ad munkát, jelenleg pedig legalább évi 30 ezer lakás felépítés hiányzik, ami több mint 120 ezer megszűnt munkahelyet, egyben ennyi új munkahely lehetőségét jelenti.