Javulást mutat a GKI ingatlanpiaci indexe

A GKI Gazdaságkutató Zrt. ingatlanpiaci indexei közül a budapesti index 8 ponttal 106 pontra, míg az országos 7 ponttal 103-ra emelkedett az utóbbi fél évben, 2008 közepe óta ez az első eset, hogy az indexek meghaladták az átlagnak tekintett 100 pontos értéket - az áprilisi felmérés eredményei a társaság honlapján jelentek meg.

Az irodapiaci részindex közül a fővárosi 8 ponttal 106-ra, míg az országos 10 ponttal, 108 pontra emelkedett. Az üzlethelyiség-piacon a fővárosi 6 ponttal növekedett, és éppen ennyivel haladta meg az országos átlagot. Utóbbi hiába nőtt 5 ponttal, még mindig csak 98 ponton áll. Hasonló a trendje a raktárpiacnak is, a fővárosi közel 10 pontos emelkedéssel 103, míg az országos 97 pontra került. A lakáspiaci várakozások a legjobbak a rész-piacok közül: a fővárosi index elérte a 110, az országos pedig a 107 pontot. 

A használtlakás-árak Budapesten a következő 12 hónapban gyakorlatilag stagnálnak, hiszen a várható fél százalékos növekedés nem számottevő. A budai zöldövezetben 1 százalékos, a pesti belvárosban pedig 1,3 százalékos áremelkedés várható. A paneles piacon nem várható változás. További árcsökkenés csak Kelet-Magyarországon lehet. Az új lakásoknál a fővárosban 0,3 százalékos áremelkedést mutatott ki a GKI, itt is Kelet-Magyarországon várható áresés, mégpedig 2 százalékos. 

A GKI-index fontos eleme az a táblázat, amely a lakosság lakásépítési (vásárlási), illetve felújítási szándékát tartalmazza. Ezer háztartásból 20 válaszolta azt, hogy biztosan akar lakást venni, vagy építeni, és 26 újítaná fel - vagy bővítené - meglévő otthonát. Az adatok megegyeznek a korábbiakkal. A valószínűleg építők, illetve felújítók csoportjában volt növekedés, de csak az utóbbiaknál mondható számottevőnek. A GKI évente kétszer szervez felmérést a vállalatok, az ingatlanokkal foglalkozó cégek - fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők -, valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak a feltérképezésére. A fővárosi és a magyarországi ingatlanpiaci indexek egyetlen számba sűrítik az egyes részpiacoknak - a lakás-, az iroda-, az üzlethelyiség- és a raktárpiacnak - a következő egy évben várható  várakozásait. Az indexek viszonyítási alapja az ingatlanpiac 2006-2010 közötti átlagos állapota. Így a 100-as érték reprezentálja a piaci átlagot, az e feletti értékek az ennél kedvezőbb, a 100 alatti értékek az ennél kedvezőtlenebb kilátásokat mutatják.