Jelentősen nőhet az ingatlanfejlesztések értéke az idén

Az idén 152 millió euró értékű beruházásra számítanak Magyarországon az ingatlanfejlesztők többségét tömörítő szervezet, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) tagjai, a beruházások értéke így várhatóan csaknem 41 százalékkal haladja meg a tavalyit.

Az IFK csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében kifejti, hogy nő a fejlesztések alapterülete is: a 2013-as 42 ezer négyzetméter után az idén 71 ezer négyzetméternyi iroda, raktár, üzem és lakóépület munkálatai zajlanak. Az egyesület szerint az idén várhatóan elindul a mélypontról az ingatlanfejlesztés Magyarországon. 2013-ban mindössze 108 millió euró értékben valósítottak meg fejlesztéseket az IFK tagvállalatai, amely 13 éve a leggyengébb teljesítmény volt.

Az idei növekedés a makrogazdasági mutatók és ezáltal a befektetői bizalom javulásának, a GDP növekedésének köszönhető - idézi a közlemény Takács Ernőt, az IFK elnökét. Az elnök hozzátette, hogy az idei teljesítmény leginkább a tíz évvel ezelőtt mértnek felel meg: akkor 139 millió eurónyi fejlesztésbe vágtak bele az IFK-tagok, vagyis még mindig nagyon messze van a 2008-ban mért 1,31 milliárd eurós csúcsteljesítmény.

Az ingatlanfejlesztők eddig 600 ezer négyzetméternyi olyan fejlesztésre szereztek engedélyt, amely a válság miatt nem indulhatott el. Ezen beruházások összértéke 1,6 milliárd euró, amely az idei előrejelzés közel tízszerese - olvasható a közleményben.