Kedden befejezheti az enyhítési ciklust az MNB

A londoni elemzői közösség többségi előrejelzése szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a keddi kamatdöntő ülésen végrehajt még egy 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést és várhatóan utalást tesz arra, hogy az így kialakult 2,50 százalékos alapkamaton befejeződött az enyhítési ciklus.

Az MNB kamatcsökkentési sorozatának befejeződését valószínűsítő citybeli elemzői várakozás mindazonáltal nem teljesen konszenzusos: van olyan prognózis, amely szerint akár 2,25 százalékos alapkamat eléréséig is folytatódhat az enyhítés. Ezt az előrejelzést a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai tartják érvényben. A ház elemzői szerint az MNB még a második negyedévben eléri a 2,25 százalékos kamatmélypontot, az év végéig viszont 3,00 százalékra, 2015 első negyedévében pedig 3,50 százalékra emeli vissza alapkamatát. 

Más londoni befektetési és elemzőházak szakértői ugyanakkor nem látnak további enyhítési mozgásteret a keddre várt MNB-kamatcsökkentés után. A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays elemzői szerint "minden jel arra mutat", hogy az MNB a kamatcsökkentési ciklus végéhez közelít. A ház szerint ennek indokai között van, hogy a közvetett adók hatásától megszűrt maginflációs ráta a múlt hónapban 1,5 százalék volt éves összevetésben, vagyis messze meghaladta a teljes kosárra számolt 0,1 százalékos tizenkét havi ütemet. Ez azt is jelenti, hogy 2,50 százalékos kamatvégpont esetén a jegybanki reálkamat 1 százalék körül lenne, ami "ésszerű" szint - fejtegették a Barclays londoni szakértői. A ház elemzői szerint mindemellett a forint is valamelyest sebezhetőnek tűnik az idén, tekintettel a 4 százalékot meghaladó gyengülésre, amelyen belül időnként ráadásul jóval mélyebb árfolyamveszteségek is voltak. Ha a feltörekvő piacokat újabb kockázatkerülési időszak sújtaná, a forint valószínűleg arra is érzékeny lenne, és megszenvedné, ha a keddre várt kamatcsökkentés után is folytatódna az MNB monetáris enyhítése - vélekedtek a Barclays elemzői, majd hozzátették, hogy ehhez járul az a tény, hogy a magyar gazdaság kikeveredett a recesszióból, és mindezek alapján véleményük szerint már nem látszik mozgástér a további kamatcsökkentésekre. 

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői kiemelték, hogy az előző kamatcsökkentési döntés óta a forint 1 százalékot erősödött az euróhoz képest, a magyar állampapírok hozamfelára 40 bázisponttal szűkült az összehasonlítható futamidejű német szuverén kötvényhez (Bund) mérve, és a magyar államadós-kockázati biztosítási tranzakciók (CDS) árfolyama is 20 bázisponttal csökkent, miközben a térségi gazdaságok közül a lengyel és a román CDS-díjszabások jórészt nem változtak. Mindezt kedvező inflációs adatok egészítik ki, a magyar gazdaságban továbbra is negatív kibocsátási rés érvényesül, és az importált infláció is gyenge. A magyar gazdaság növekedési lendülete azonban folyamatosan erősödik, és az aktivitási felmérések felfelé ható kockázatot jelentenek még az MNB növekedési előrejelzéseire is, ezért "nem lenne kifejezetten indokolt" a kamatcsökkentések folytatása a 2,50 százalékos alapkamat elérése után - vélekedtek a JP Morgan londoni elemzői. 

Felidézték, hogy a minap 2,5 százalékra javították a magyar gazdaság idei növekedésére adott saját előrejelzésüket az eddig várt 2,1 százalékról. Mindemellett az ukrajnai válság esetleges további súlyosbodásának lehetősége is egyre óvatosabb hozzáállást indokol az MNB részéről - hangsúlyozták a JP Morgan szakértői. Hozzátették ugyanakkor, hogy kételkednek abban, hogy az MNB végrehajtja a piac által az idei évre beárazott kamatemeléseket. A JP Morgan alapeseti előrejelzése az, hogy a magyar jegybank a keddre várt kamatcsökkentés után 2014 végéig nem módosítja alapkamatát, és az első kamatemelést 2015 második negyedévében hajtja végre. A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni elemzői is 2,50 százalékos alapkamaton várják az MNB enyhítési ciklusának végpontját. Előrejelzésükben közölték: várakozásuk szerint a monetáris tanács a keddi kamatdöntő ülés után be is jelenti az enyhítési ciklus végét, és a továbbiakban a kamatpolitikán kívüli monetáris eszközökkel folytatja a pénzügyi kondíciók lazítását. A keddi kamatcsökkentésnek sem inflációs, sem árfolyamkockázati szempontból nem állja útját semmi, ám a 2,50 százalékos alapkamat már közel lesz a monetáris tanács által is neutrálisnak becsült kamatszinthez még a meglehetősen kedvező inflációs kilátások közepette is. Az esetleges további kamatcsökkentések így a magyar befektetési eszközök kínálta megtérülés eróziójával járnának, ami a kockázatvállalási hangulat hirtelen megfordulása esetén árfolyamkockázatot jelentene - hangsúlyozták a Goldman Sachs londoni elemzői. 

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is azt jósolták, hogy a keddre várt 0,10 százalékpontos kamatcsökkentés után a monetáris tanács egyértelműen jelezni fogja, hogy a 2,50 százalékos alapkamaton véget ért az enyhítési ciklus. "Az MNB is tudja", hogy a monetáris politika enyhítése más csatornákon - például a növekedési hitelprogrammal - folytatódik, így a pénzügypolitika a 2,50 százalékos alapkamat elérése utáni kivárási időszakban is valójában még expanzívabbá válik - hangsúlyozták a cég elemzői. Közölték, hogy az idei évre 2,4 százalékos, jövőre 2 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban, és azzal számolnak, hogy a bázishatások belépésével gyorsulásnak indul az infláció is. A ház várakozása szerint az éves inflációs ütem 2014 végén 2 százalék felett lesz. Mindezek alapján a Morgan Stanley elemzői már az idei év végén MNB-kamatemelést várnak.