Kétharmadával bővült a budapesti építőipari cégek termelése a tavalyihoz képest

Kétharmadával nőtt a budapesti székhelyű, legalább 5 munkavállalót foglalkoztató építőipari szervezetek termelése az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss tájékoztatójában.

A hivatal előzetes adatai alapján az épületek építése 26,9 százalékkal, az egyéb építményeké pedig több mint duplájára nőtt. Összehasonlításképp: országosan ebben a cégkörben  56,3 százalékkal emelkedett a termelés volumene. 

Az épületek építésének bővülése elsősorban az ipari beruházásoknak, kisebb mértékben egészségügyi épületeken végzett munkáknak köszönhető. Az egyéb építmények esetén a jelentős növekedés a vasútfejlesztési (például 1-es és 3-as villamos), útfelújítási és útépítési munkák eredménye - olvasható az összefoglalóban. 

Az első negyedévben kötött új szerződések volumene 30,6 százalékkal emelkedett a tavaly azonos időszakihoz képest, míg az útépítésekre és vasútfejlesztésre kötött nagy értékű szerződések megkétszerezték a tárgyidőszak végi szerződésállományt. A fővárosi szervezetek a közép-magyarországi régió termelési értékének csaknem nyolctizedét állították elő - tájékoztatott a KSH.