K&H: 15,9 milliárd forintos nyereség az első fél évben

A K&H bankcsoport 15,9 milliárd forintos adózott nyereséget ért el az idei első fél évben, szemben az előző év azonos időszakában a Kúria devizahiteles döntésének hatására elszenvedett csaknem 40 milliárdos veszteséggel - mondta Hendrik Scheerlinck, a K&H csoport vezérigazgatója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

A vezérigazgató kiemelte, hogy a devizahiteles elszámolás folyamatos negatív hatását az emelkedő bevételek, a csökkenő hitelkockázati költségek, és a szigorú költséggazdálkodás ellensúlyozta. A K&H 2015 első félévében 102,6 milliárd forintnyi új hitelt folyósított, éves összevetésben az új jelzáloghitel folyósítás 85 százalékkal emelkedett - ismertette Hendrik Scheerlinck. Hozzátette, hogy a kis- és közepes vállalakozásoknak (kkv) folyósított hitelek 12 százalékkal bővültek, a nagyvállalati hitelezés mértéke nem változott. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva a vezérigazgató kiemelte, hogy július végéig a K&H nagyon jelentős, 33 százalékos piaci részesedést ért el a refinanszírozásban. Beszámolt arról, hogy a K&H továbbra is a növekedési hitelprogram (nhp) aktív szereplője: a második szakaszban 162,1 milliárd forintnyi hitelszerződést kötött, ami 20,7 százalékos piaci részesedés. Ismertette, hogy 26 milliárd forintnyi hitel van tárgyalási szakaszban a program folytatására.

Az ügyfélbetétek és a befektetési alapokban kezelt vagyon állománya 300 milliárd forinttal emelkedett 2014 első fél évéhez képest, ennek köszönhetően a banknak a lakossági megtakarítások terén elért piaci részesedése 12,3 százalékra nőtt az előző év azonos időszaki 10,9 százalékról - emelte ki Hendrik Scheerlinck. Hozzátette: szintén a lakossági szegmensben a K&H részesedése a teljes hitelállományból 9,1 százalék volt, árnyalatnyit emelkedett 2014 első fél évének végéhez képest. A vállalati területről szólva a vezérigazgató kifejtette, hogy itt a hitelek tekintetében 9,8, a betéteknél pedig 12 százalékos volt a bank részesedése. Hendrik Scheerlinck hangsúlyozta, hogy a hitelportfólió minősége javult az első fél évben. A nem teljesítő hitelek aránya egy százalékponttal, 15,1 százalékra csökkent éves szinten, a hitel/betét arány pedig 62,9-ről 52,4 százalékra csökkent, és a jövőben további csökkentés a cél. Szólt arról is, hogy 2015 első fél évében a K&H 25,4 milliárd forint jelzáloghitelt folyósított, piaci részesedése az új folyósításból 15,9 százalékot ért el.

Gombás Attila, a bankcsoport pénzügyi igazgatója a sajtótájékoztatón ismertette, hogy a bank működési bevételei 9,7 százalékkal, 72,8 milliárd forintra csökkentek január-júniusban éves összevetésben, ezen belül a nettó kamatbevételek 11,1 százalékkal, 36,9 milliárd forintra mérséklődtek. Kiemelte, hogy az első fél éves, 17,8 százalékos tőkearányos megtérülés kiemelkedő a magyar piacon. A pénzügyi igazgató kifejtette azt is, hogy a működési költségek 1 százalékkal, 41,6 milliárd forintra emelkedtek, egyrészt a magasabb tranzakciós illeték, másrészt a magasabb Beva (Befektető-védelmi Alap) díjak, és a Szanálási Alaphoz történő, szintén magasabb hozzájárulási kötelezettség miatt. Utóbbi két tétel az első fél évben körülbelül 600 millió forintra rúgott - mondta el Gombás Attila.

Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a biztosító 2015 második negyedévében 1,2 milliárd forintos nyereséget ért el, 12 százalékkal - 164 millió forinttal - alacsonyabbat, mint az előző év azonos időszakában. Kifejtette, hogy a nem életbiztosítási díjbevétel az előző évihez képest 21 százalékkal, 12,3 milliárd forintra nőtt, és továbbra is kiemelkedő eredményt értek el a kötelező gépjármű felelősségbiztosítások (kgfb) értékesítésében. Hozzátette, hogy a kgfb-szerződések száma megközelíti a 900 ezret. Kaszab Attila elmondta, hogy az életbiztosítási üzletágban a tartalék 90,1 milliárd forint volt, éves szinten 13 százalékkal nőtt. 

Arra a kérdésre, hogy a K&H tervezi-e jelzálogbank alapítását, Hendrik Scheerlinck kifejtette, hogy az MNB által bevezetendő új szabályok miatt a K&H-nak is ki kell szállnia bizonyos instrumentumokból a megfelelés érdekében. Jelezte, hogy a következő körülbelül hat hétben dönthetnek az új irányról. Gombás Attila egy másik kérdésre elmondta, hogy az autóhitelek forintosítása által érintett portfólió elég kicsi, 10 milliárd forintot tesz ki a K&H-nál, így ez érdemi problémát nem jelent a gazdálkodásban. Kitért arra is, hogy augusztus végéig 451, a családok otthonteremtési kedvezményével (csok) kapcsolatos hitelt hagytak jóvá, összesen 522 millió forint értékben; a K&H ezen a területen gyorsuló bővülésre számít.