K&H Bankcsoport: 12,8 milliárd forint adózás utáni negyedéves eredmény

A K&H Bankcsoport 2015 harmadik negyedévében 12,8 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el, a bankcsoport az idei első kilenc hónapban 28,7 milliárd forint adózás utáni eredményt könyvelt el - közölte a pénzintézet.

A K&H 2015 első háromnegyed évében 164 milliárd forint új hitelt folyósított ügyfeleinek, a jelzáloghitelek refinanszírozásában pedig jelentős, 34 százalékos piaci részesedést szerzett szeptember végéig. A K&H Biztosító 1,8 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el, ami az előző évi eredménynél 185 millió forinttal alacsonyabb - tudatta a bankcsoport. A K&H nem auditált, konszolidált, IFRS (Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok) szerint összeállított mérlege alapján a bank első háromnegyed éves mérlegfőösszege 2417 milliárd forintot tett ki, ami 12 százalékos csökkenés a tavaly szeptember végi hasonló adathoz képest. 

A bankcsoport tavaly az első kilenc hónapban 31,7 milliárd forint veszteséget könyvelt el az elszámolás és a forintosítás, azaz a lakossági devizahitelek elszámolása miatt félretett céltartalékok hatására. Hendrik Scheerlinck, a K&H csoport vezérigazgatója elmondta: 2015 első háromnegyed évében a K&H 164 milliárd forint új hitelt folyósított, éves összehasonlításban az új jelzáloghitel-folyósítás 80 százalékkal növekedett. A vezérigazgató közölte: a nem teljesítő hitelek állománya éves összehasonlításban 15,6 százalékról 15,2 százalékra csökkent. Hendrik Scheerlinck elmondta: a kis- és középvállalkozásoknak (kkv-nak) nyújtott hitelek állománya 8 százalékkal nőtt éves összehasonlításban. A K&H aktívan támogatta a kkv-ügyfelek növekedését, és mintegy 38 milliárd forint új hitelt folyósított számukra 2015 első kilenc hónapjában - fűzte hozzá.

A vezérigazgató elmondta: a K&H továbbra is egyik vezető résztvevője a jegybank növekedési hitelprogramjának, az nhp II-nek: a második szakaszban összesen 190,3 milliárd forint összegben kötött hitelszerződéseket, ami 18,8 százalékos piaci részesedésnek felel meg. A K&H hiteleinek és követeléseinek együttes összege éves összevetésben 17 százalékkal csökkent, idén szeptember végén 1152 milliárd forintot tett ki. A bank ügyfélbetéteinek összege 4 százalékkal nőtt tavaly szeptember végéhez képest, idén a kilencedik hónap végén az ügyfélbetétek 1692 milliárd forintra rúgtak. A bank hitel/betét aránya 50,7 százalékot ért el szeptember végén, ami 11,6 százalékpontos csökkenés az előző év hasonló időszakához képest. A K&H által befektetési alapokban kezelt vagyon értéke elérte az 1000 milliárd forintot - ismertette Gombás Attila, a K&H csoport pénzügyi vezetője. Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója elmondta: a kgfb-szerződések száma az idei harmadik negyedév végén meghaladta a 900 ezret, ez új rekord a K&H Biztosító történetében. A nem-életbiztosítási üzletágban a díjbevétel éves szinten több mint 20 százalékkal növekedett. Az életbiztosításoknál szintén jelentős állománybővülést értek el: a kezelt vagyon értéke az előző év azonos időszakához képest több mint 13 százalékkal emelkedett. 

Az ügyfelek számára a legnagyobb újdonság az, hogy lehetővé vált az összes gépjármű- és lakásbiztosítási kárigény interneten keresztüli bejelentése; az ügyfelek online tájékozódhatnak kárigényük kezelésének minden szakaszáról, a kárfelméréstől egészen a számlájukra érkező kifizetésig - mondta Nik Vincke.