Kilenc hónapja folyamatosan nő a kiskereskedelmi forgalom

A februári, nyolcéves csúcsot jelentő növekedést követően márciusban ismét rekordot döntött a kiskereskedelmi forgalomnövekedés, ami azt mutatja, hogy tartós és folyamatos a belső fogyasztás erősödése - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatait kommentálva.

A tárca közleménye szerint a kiskereskedelmi forgalom 8,5 százalékos márciusi bővülését a rezsicsökkentés, a családi adókedvezmények, a foglalkoztatás rekordmértékű bővülése, a reáljövedelmek növekedése és a fogyasztói bizalom javulása segítette. A növekedéshez hozzájárult, hogy az online pénztárgéprendszernek köszönhetően fehéredik a gazdaság - tették hozzá.

Az NGM kiemelte azt is, hogy a belső fogyasztás folytatódó növekedésére utal, hogy a márciusi, kiugró bővülés mellett idén januárban és februárban is 6 százalék feletti növekedést produkált a kiskereskedelmi forgalom, a tavalyi évben pedig negyedévről-negyedévre nőtt a háztartások fogyasztása. A kormány célja az elmúlt időszakban is az volt, hogy több pénz maradjon az embereknél. A fogyasztás növekedésének köszönhetően a magyar gazdaság olyan fejlődési pályára állt, amelyben az export mellett a belső kereslet is egyre inkább húzza a gazdasági növekedést - hangsúlyozza közleményében a tárca. Az NGM várakozása szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedése a következő hónapokban is folytatódik.