Lassuló növekedés és alacsony infláció várható jövőre

A Buda-Cash Brókerház elemzői szerint a magyar gazdaság 2015-ben is megtartja a növekedő tendenciát, de lassuló dinamikával, az infláció pedig továbbra is alacsony marad.

A brókercég keddi sajtótájékoztatóján Tóth Gergely elemző kifejtette: lendületvesztésre lehet számítani azokban az ágazatokban, amelyek eddig húzták a gazdaságot, az elmúlt években megvalósult nagy autóipari beruházásokhoz hasonló volumenű piaci beruházások sem várhatók a közeljövőben. A Buda-Cash előrejelzése szerint az idei 3 százalékot meghaladó növekedés után 2015-ben 2,2 százalékkal nőhet a GDP. Az infláció jövőre 1,5-1,6 százalékra nőhet, az év második felében már magasabb lehet, de 2016 előtt várhatóan nem éri el a 3 százalékos jegybanki célt. 

Kamatcsökkentésre nagyobb esélyt látnak a cég elemzői, amit véleményük szerint a lefelé mutató inflációs kockázat felerősödése, illetve a forint túlzott erősödése esetén léphet meg a Magyar Nemzeti Bank. Tóth Gergely szerint az ipar jelenlegi, 9 százalékot közelítő dinamikája rövid távon nem tartható fenn, hozzájárulása a növekedéshez fele ekkora sem lesz jövőre. Az építőiparban a versenyszektor adhatna további lendületet, de a lakásépítések beindulása még mindig várat magára. A lakosság jövedelmi helyzetének javulásával nőhet viszont a kereslet a szolgáltatások iránt, így ennek a szektornak nagy szerepe lehet a 2015-ös növekedésben. A mezőgazdaság hozzzájárulása a növekedéshez azonban bizonytalan.

Az elemző beszélt arról is, hogy a hitelminősítők egyelőre kivárnak a felminősítéssel, véleménye szerint a jövő év végén van esély arra, hogy egy-két nagyobb hitelminősítő ismét a befektetésre ajánlott kategóriába sorolja vissza Magyarországot. A Buda-Cash szakértői szerint a globális likviditásbőség és az "olcsó pénz" időszaka a korábbi várakozásokkal ellentétben még nem ér véget. A piaci folyamatok alakulása szempontjából a vezető jegybankok monetáris politikájának 2015-ben is nagy szerepe lehet. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ugyan véget vetett a további pénznyomtatásnak, de jelentős szigorítást egyelőre nem helyezett kilátásba, eközben az Európai Központi Bank eszközvásárlásokba kezdett. Mindezek miatt a brókercégnél úgy látják, hogy a csúcsokat döntögető részvénypiacok egy ideig még támaszkodhatnak a pénzbőségre és az alacsony hozamkörnyezetre, de tartósan magas hozamot a részvényeken már nehéz lesz elérni. 

A vezető magyar tőzsdei cégek kilátásai rövid távon nem túl jók. Az OTP árfolyamára hosszú ideje nyomást gyakorló devizahiteles rendezés kockázata ugyan mérséklődik, azonban az orosz-ukrán válság továbbra is bizonytalanságot okoz a bank leányvállalatainak működésében. A Richter eredményességére  ugyancsak kedvezőtlen hatással van a válság, elsősorban a rubel gyengülése. A Mollal kapcsolatban a Buda-Cash elemzői úgy vélekedtek, hogy amíg az INA jövője nem rendeződik, addig nem lesz érdemi pozitív elmozdulás a papír értékelésében. A Magyar Telekom pénzügyi helyzetét továbbra is jelentősen befolyásolják az egyszeri tételek - különadók, frekvenciavásárlás költsége. A magas eladósodottsági mutató miatt legfeljebb 2016-ban lehet először számítani némi osztalékra, de érdemi mértékű osztalékot inkább csak 2017-től fizethet a társaság.