Lassuló ütemben drágultak a lakások az EU-ban a második negyedévben

Lassult a lakásárak emelkedésének üteme az euróövezetben és az Európai Unió egészében is 2016 második negyedévében, a legnagyobb mértékben Magyarországon és Lettországban drágultak a lakások.

Az unió statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán kiadott jelentése szerint az Európai Unióban 4 százalékkal, az eurót használó országokban 2,9 százalékkal emelkedtek a lakásárak 2016 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Az év első negyedévéhez képest az unióban 1,4 százalékkal, az euróövezetben 1,6 százalékkal kúsztak feljebb a lakásárak.

A statisztikai hivatal kiemelte, hogy éves viszonylatban a legnagyobb mértékben, 10,3 százalékkal Magyarországon és Lettországban drágultak a lakások. Őket Ausztria (9 százalék), az Egyesült Királyság (8,8 százalék), Svédország (8,7 százalék) követi. Éves viszonylatban árcsökkenést Cipruson (8,9 százalék), és Olaszországban (1,4 százalék) regisztráltak csak.

Az első negyedévéhez képest Lettországban 6,6, Észtországban, Litvániában és Portugáliában 3,1, az Egyesült Királyságban 3 százalékos drágulás volt megfigyelhető, amíg Horvátország, Ciprus esetében 0,9, Olaszországban 0,4 és Magyarországon 0,2 százalékos csökkenést figyeltek meg. Az Eurostat statisztikája nem tartalmazza Görögország adatait. Az uniós statisztikai hivatal korábbi jelentéséből az is kiderült, hogy Magyarországon éves összehasonlításban a tavalyi második negyedévben 11,7 százalékkal, a harmadikban 12,9 százalékkal, a negyedikben pedig 12,6 százalékkal drágultak a lakások. Negyedéves szinten tavaly április-júniusban 4,2 százalékkal, július-szeptemberben 3,0 százalékkal, október-decemberben pedig 2,0 százalékkal emelkedtek a lakásárak.