Magyar állami támogatással felépített orvosi lakásokat adtak át Sepsiszentgyörgyön

Magyar állami támogatással felépített orvosi lakásokat adtak át szerdán Sepsiszentgyörgyön a Fogolyán Kristóf megyei kórház szomszédságában.

Amint az átadási ünnepségen Vass Levente, az építtető Studium-Prospero Alapítvány elnöke elmondta, a három egyszobás és három kétszobás összkomfortos lakást olyan a városba hazaköltöző fiatal orvosok vehetik igénybe négy évre, akik a közszférában végzik orvosi munkájukat. Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta, a sepsiszentgyörgyi orvosi lakások felépítéséhez a magyar kormány 105 millió forinttal járult hozzá. Az államtitkár kijelentette, jövőképet kell felmutatni azok számára, akik a szülőföldjükön tanulnak, és itt is akarnak maradni. "Olyan perspektívát kell nyújtanunk a fiatal orvosjelöltek számára, amelyik rövid távon lelassíthatja, hosszú távon pedig megállíthatja a képzett erdélyi magyar fiatalok elvándorlását" - jelentette ki az átadáson az államtitkár. 

Potápi Árpád arról a sajátos munkamegosztásról is beszélt, amelyik az erdélyi magyar felsőoktatást támogató alapítványok között alakult ki. Mint elmondta, a Sapientia Alapítvány az erdélyi magyar magánegyetemi hálózat működését biztosítja, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) Stúdium alapítványa és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem magyar háttérintézményének számító Prospero Alapítvány októberi összevonásával létrejött Studium-Prospero Alapítvány a romániai állami egyetemeken magyarul tanuló hallgatók támogatását biztosítja. Kijelentette: bízik benne, hogy az alapítványokkal kialakult együttműködés az erdélyi magyar felsőoktatás szilárd alapjává válik.

Az államtitkár azt is hozzátette, hogy jövőre Szatmárnémetiben építenek lakásokat, amelyek az orvostársadalmon túl "a helyi magyar értelmiségi, művészeti elit otthonául fognak szolgálni a partiumi magyarság szolgálatában". Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a régi falusi kalákákhoz hasonlította azt az összefogást, amellyel a sepsiszentgyörgyi orvosi lakások felépültek. Megjegyezte, mindenki azt hozta a cél megvalósításához, amije volt. Kellett hozzá a városi és megyei elöljárók pontos elképzelése, kellett a megyei önkormányzat által felajánlott telek, kellett a programot lebonyolító alapítvány, és szükség volt a magyar kormány támogató hozzáállására is. "Az ilyen típusú intézmények jelenthetik a megmaradás alappilléreit" - fogalmazott Kelemen Hunor. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, több mint tízezer orvos hagyta el Romániát az elmúlt két évtizedben, és a sepsiszentgyörgyi orvosi lakások felépítői tulajdonképpen a román államtól vállalnak át feladatot, amikor megpróbálnak lépni az orvosok elvándorlása ellen.

Galéria