MNB: a forintban felvett új lakáshitelek összege 32,5 milliárd forint volt novemberben

A forintban felvett új lakáshitelek összege - a szezonálisan kiigazított adatok szerint - 32,5 milliárd forint volt novemberben, ez 48,4 százalékkal több az egy évvel korábbinál, viszont 15 százalékkal kevesebb az októberi értéknél - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján csütörtökön.

A lakáscélú forinthitelek átlagos hitelköltség-mutatója októberben 5,76 százalék volt, szemben az egy évvel korábbi 6,69 százalékkal. Októberhez képest a növekedés 0,08 százalékos. A szabad felhasználású, forintban felvett jelzáloghitelek szerződési összege 2,8 milliárd forintot tett ki novemberben - szintén a szezonálisan kiigazított adatok alapján -, míg egy évvel korábban erre a célra 2 milliárd forint hitelt vett fel a lakosság. Októberhez képest viszont jelentős volt a csökkenés, akkor 4,1 milliárd forint szabad felhasználású jelzáloghitelre kötöttek szerződéseket a bankok magánszemély ügyfelei. Ebben a hitelszegmensben egy év alatt jelentősen esett a hitelköltség-mutató. Amíg tavaly novemberben 8,61 százalék volt, idén novemberben már csak 6,25 százalékon állt.

A jegybank közleménye megjegyzi, hogy novemberben a lakáscélú hitelek és a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében 3,2 milliárd forint összegű, a forintosítással összefüggő hitelkiváltás történt. Ebből 1 milliárd forint a bankok saját meglévő ügyfeleik részére, míg 2,2 milliárd forint új ügyfeleik részére nyújtott hitelkiváltásból áll össze. A 2015. március-októberi időszakban 7,3 milliárd forintot tett ki a bankok saját meglévő ügyfeleik részére, míg 34,1 milliárd forintot az új ügyfeleik részére nyújtott hitelkiváltások összege.

Jelentősen nőtt a forintban felvett személyi hitelek összege novemberben: az egy évvel korábbi 10,2 milliárd forinthoz képest az idei adat 13,4 milliárd forint. Októberben 12,9 milliárdon állt ez a mutatószám. A kamatok itt is jelentősen estek, a tavaly novemberi 22,65 százalékról 18,39 százalékra. A lakossági forintbetétek érezhetően csökkentek. Amíg a múlt év novemberében 499,7 milliárd forintot helyeztek el magánszemélyek a bankokban, addig novemberben már csak 419,8 milliárdot. A csökkenés októberhez képest is számottevő, akkor 451,7 milliárd forint volt az új betétek nagysága. A lakossági forintbetétek kamata egy év alatt 1,55 százalékról 1,04 százalékra esett. Az euróbetéteknél is hasonló tendencia figyelhető meg. A nagyságuk 74,4 milliárd forintról 61,8 millióra csökkent, igaz hogy az októberi 55,1 milliárdhoz képest emelkedett az összege. Az euróbetétek kamata tavaly novemberben 1,08 százalékon állt, ez mostanra 0,49 százalékra esett.