Nőtt a hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya az idén

A hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya évek óta először az idén lépte át a 20 százalékot - közölte az Otthon Centrum Hitel Center (OCHC) hétfőn, az Otthon Centrum ingatlan franchise hálózat által bonyolított vásárlások alapján.

A hitelközvetítő szerint az elmúlt években 10-15 százalék volt a hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya, ami az idén az év második felében már a 25 százalékot is megközelítette. A hitelezés fellendülése a lakáspiaci forgalom növekedésében is tetten érhető, 2014-ben körülbelül 20 százalékos volt a bővülés - derül ki az MTI-hez eljuttatott elemzésből.  

A bővülés mögött a csökkenő hitelköltségek, a háztartások erősödő bizalma és az aktívabban hitelező bankok állnak. Az OCHC által közvetített lakáshitelek átlagos összege 7,5 millió forint volt ebben az évben, több mint egymillióval magasabb az elmúlt évek átlagánál. Az idén szélesebb ügyfélkör jelent meg a hitelpiacon, az OCHC tapasztalatai szerint sokan nem tőkehiány, hanem a kedvező kamatkörnyezet miatt döntöttek a hitelfelvétel mellett. Egyre inkább jellemző, hogy nemcsak 10 millió forint alatti kisebb összegeket, hanem 20-30 millió forintos hiteleket is szívesen vesznek fel ügyfelek, akár ingatlan-befektetési célra is - áll a közleményben.

A hitelközvetítő szerint az idén elindult fellendülés várhatóan jövőre is folytatódik. A folyamatot befolyásoló fontos tényezők közé sorolja azonban a társaság a 2015-ben életbelépő MNB adósságfék-szabályozást, amely visszafoghatja a hitelezés túlzott felfutását. Emellett kérdés, hogy a devizahiteles csomag előírásainak alkalmazása mennyi erőforrást köt majd le a bankoknál, illetve von el az új hitelek kihelyezésétől - írták. A kedvező támogatási rendszernek köszönhetően a lakástakarék-pénztári megtakarítások továbbra is népszerűek lesznek a közlemény szerint. Az OCHC becslése alapján 2014-ben várhatóan 240 milliárd forint lakáscélú hitelt helyeznek ki a pénzintézetek, mintegy 60 százalékkal többet, mint tavaly. Várakozásuk szerint tovább bővülhet a hitelkihelyezés, jövőre az ideihez képest 10-15 százalékos növekedés várható.