Nőtt az Erste Bank vesztesége az első fél évben

Az Erste Bank Hungary Zrt. 43,9 milliárd forint adózott veszteséggel zárta 2014 első fél évét, vesztesége nőtt a tavaly első fél évi 26,2 milliárd és a 2013-as év egészében elszenvedett 24,9 milliárd forinthoz képest is.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett, konszolidált, nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) alapján készült jelentés szerint a bank mérlegfőösszege 2256 milliárd forint volt június végén, lényegében nem változott az egy évvel korábbi értékhez képest. A bankcsoport üzemi eredménye 56 százalékkal javult, 45,6 milliárd forintot ért el. 

A mérlegen belül az eszköz és forrás összetételi arányok átalakultak az egy évvel korábbihoz képest: csökkent az ügyfélhitel és ügyfélbetét állomány, nőtt viszont a kereskedési célú értékpapírok állománya és emelkedtek a bankközi refinanszírozási források is. A hitelállomány 4,4 százalékkal csökkent, a visszaesést a jelentés szerint a továbbra is magas portfólió erózió, az új folyósítások alacsony szintje, valamint a követelésértékesítések magyaráznak. A lakossági betétek állománya 51 milliárd forinttal, a vállalati 64 milliárd forinttal zsugorodott. 

Az Erste Bank kamateredménye 6,8 százalékkal csökkent a tavaly első fél évihez képest, 43,1 milliárd forintot tett ki. A kapott kamatok 27,5 százalékkal 63,8 milliárd forintra csökkentek az ügyfélhitel állomány zsugorodása, illetve az értékpapírokon elért alacsonyabb hozam következtében. A fizetett kamatok 20,7 milliárd forintos értéke 50 százalékkal kisebb a bázisidőszakinál a csökkenő kamatpálya, illetve a betétállomány csökkenése miatt. 

Nőtt viszont a jutalékbevétel, 20 százalékkal 21 milliárd forintra, főleg az értékpapír-forgalmazási tevékenység élénkülése következtében. A kockázati céltartalék 18,8 milliárd forintos összege 15,2 milliárd forinttal kisebb az egy évvel korábbinál, mivel a várakozásoknál alacsonyabb lett a nem teljesítő hitelállomány. Az egyéb bevételek és ráfordítások egyenlege viszont 35 milliárd forinttal romlott, mínusz 61,5 milliárd forint volt június végén, amit a jelentés a devizahitelek rendezésével összefüggésben megképzett céltartalékkal magyaráz. Az Erste Bank július 22-én azt közölte, hogy 300 millió euróig (92,8 milliárd forintig) terjedő negatív hatással számol a fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozattal kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló törvényhez kapcsolódóan.