Nőtt az új forinthitel-szerződések értéke júniusban

Az új, lakáscélú forinthitel-szerződések értéke júniusban 26,7 milliárd forint volt a szezonálisan igazított adatok szerint; ez májushoz képest 2,2, tavaly júniushoz képest pedig 8,8 milliárd forintos emelkedést jelent. Ezen új szerződések átlagos kamatlába 6,07 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken honlapján.

A kamatláb májushoz képest csekély mértékben, 0,02 százalékponttal nőtt, a tavaly júniusi 7,49 százalékhoz képest azonban 142 bázisponttal csökkent. Az MNB kiemeli, hogy a 2015 júniusában a háztartások által felvett új lakáscélú forinthitelek átlagos hitelköltség mutatója nem változott, a szabad felhasználású jelzáloghiteleké kismértékben csökkent, míg a személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója emelkedett. 

A háztartásokkal kötött, új, szabad felhasználású forint jelzáloghitel szerződések értéke júniusban a szezonálisan igazított adatok szerint 3,4 milliárd forint volt, szemben az előző havi 2,8, és az előző év azonos időszaki 1,9 milliárd forinttal. 

A forint személyi hitelek szezonálisan igazított új szerződéseinek értékei egyaránt emelkedtek: 10 milliárd forintra az előző év júniusi 9,5, és az idén májusi 8,7 milliárd forintról. 

A jegybank adatai szerint a háztartások forint és euró betéteinek átlagos kamatlába kismértékben mérséklődött, így a forintbetétek kamatlába 1,05, az éven belüli euró betétszerződéseké pedig 0,84 százalék volt. A szezonálisan igazított új szerződések értéke a forint betétek esetében kismértékű növekedést mutat (528,1 milliárd forint volt), míg az euró betéteknél enyhe csökkenés figyelhető meg; ezeknél az új szerződések értéke 68,7 milliárd forint volt júniusban. 

A  vállalati hitelek átlagos kamatlába az 1 millió euró érték alatti forinthitelek esetében enyhén csökkent, 4,52 százalékra, míg az 1 millió euró érték feletti forinthiteleknél enyhén emelkedett, 2,40 százalékra. Az 1 millió euró alatti és feletti euró hitelek átlagos kamatlábai mérséklődtek, 3,44, illetve 1,66 százalékra. Az 1 millió euró alatti vállalati  forinthitelek szezonálisan igazított új szerződéses értéke nem változott az előző hónaphoz képest, így 21,5 milliárd forintot tett ki, míg az 1 millió euró érték alatti euró hitelek esetén növekedés tapasztalható.