Tovább növelte piaci részesedését a Fundamenta

A Fundamenta-Lakáskassza az első fél évben 35 százalékkal, 28,8 milliárd forintra növelte hitelezését az előző év azonos időszakának 21,4 milliárd forintos értékéhez képest - közölte a lakás-takarékpénztár szerdán az MTI-vel.

A társaság történetében ez az eddigi legmagasabb összegű féléves kihelyezés, amely 29,2 százalékos piaci részesedést jelent. A teljes lakáshitel piac az idei első fél évben 98,4 milliárdra nőtt a 2013. azonos időszaki 63,3 milliárd forintról. 

A hitelcél szerint a Fundamentánál a felvett összeg mintegy 65 százalékát használták az ügyfelek vásárlásra, 18 százalékát felújításra és korszerűsítésre, és csupán 6 százaléka jutott az építésre. A hitelkiváltás a folyósított összeg 11 százalékát tette ki. A felújítás egyre jelentősebb szerepe rajzolódik ki a statisztikákból. Bár a Fundamentától felvett hitelek 18 százaléka fordítódott erre a célra, darabszámban a felújítás tette ki a hitelszerződések 28 százalékát az első fél évben. A közlemény szerint a használt lakás vásárlásának, illetve a felújítás felfutását szükségképpen követi az új lakások építésének, vásárlásának növekedése. Ezt valószínűsítik az elhalasztott vásárlások is.