Ugrásszerű növekedést várnak az új lakások piacán jövő évtől a szakértők

Ugrásszerű növekedésre számítanak az új lakások piacán a jövő évtől a szakértők, 2019-re az átadott új lakóingatlanok száma elérheti az évi 20-25 ezret Magyarországon - mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője a hétvégi Lakás 2016 kiállítás és vásár keddi budapesti beharangozó sajtótájékoztatóján.

Tavaly összesen 7600 új lakás készült el, az idén országos szinten 10 ezret meghaladó átadás várható - ismertette az elemző. Az összes lakáspiaci adásvétel száma elérheti a 150 ezret ebben az évben, középtávon a tranzakciók száma beállhat a válság előtti öt év átlagának tekinthető évi 170-190 ezerre - közölte. Valkó Dávid felidézte, hogy idén az első hat hónapban országosan 137 százalékkal nőtt a kiadott lakásépítései engedélyek száma. A mostani időszakot, az ezredfordulón történtekhez hasonlóan, élénkítik az állami ösztönzők, a csok, az áfacsökkentés és az áfavisszatérítés.

Budapesten az év első nyolc hónapjában 210 új projekt keretében csaknem 6800 társasházi lakás jelent meg a kínálatban, emellett mintegy 40, összesen körülbelül 7500 lakást tartalmazó beruházás előkészítését jelentették be. Ezek alapján idén a tavalyinál nagyjából háromszor több, mintegy 3700 társasházi lakás átadása várható a fővárosban - közölte az elemző. Az idén január és július között a kereslet is látványosan megugrott, 2800 új lakás talált gazdára a fővárosban, ami a válság éveiben mért értékek többszöröse. Nem ilyen léptékkel, de hasonló élénkülés tapasztalható az ország más nagyvárosaiban is. Valkó Dávid szerint a forgalom emelkedő üteme a következő 2-3 évben mindenképpen kitarthat. Az áremelkedés éves mértéke még kétszámjegyű maradhat, s még a jövőbeni mérséklődéssel együtt is évekig pozitív lesz az irány - mutatott rá.

Földi Tibor, a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia vezérigazgatója elmondta: az új ingatlanok 40-50 százalékát most jellemzően a befektetni szándékozók veszik meg. Ugyanakkor a Cordia és az Ipsos közös felmérése szerint Budapesten és a vidéki nagyvárosokban a következő öt évben csaknem százezren tervezik új építésű lakás vásárlását, 80 százalékuk saját célra. A vezérigazgató szintén kiemelte, hogy a keresletet élénkítik az alacsony kamatok, az emelkedő jövedelmek, az új lakások általános forgalmi adójának 5 százalékra csökkentése, illetve a csok. Kitért ugyanakkor arra is, hogy az áfacsökkentés a kormányzati döntés alapján négyéves időszakra szól, ami bizonytalanságot okozhat a piacon, ezért még időben rendezni kellene ezt a kérdést.