6,8 százalékos reálkereset-növekedés februárban

A reálkeresetek 6,8 százalékkal nőttek februárban a közfoglalkoztatás hatását kiszűrve, így folytatódik a 2013-ban elindult erőteljes reálbér-növekedés - hívta fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal pénteki jelentéséhez kapcsolódva a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A tárca közleményében úgy fogalmaz: a kormány intézkedéseinek, a többi között a rezsicsökkentésnek, a közszférában végrehajtott béremeléseknek, a Munkahelyvédelmi Akciótervnek, az aktivitást ösztönző intézkedéseknek, valamint a fogyasztói árak stagnálásának jelentős szerepe van a reálbér növekedésében.

A reálbérek a 0,1 százalékos infláció mellett a versenyszférában és a közszférában is tovább emelkedtek. A közfoglalkoztatottakat is beleszámítva nemzetgazdasági szinten a februári reálbér-emelkedés 1,6 százalékos - közölte az NGM. A minisztérium kiemelte azt is, hogy a februári adatok szerint egy év alatt 50 ezerrel nőtt a versenyszféra létszáma a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál. Az újabb reálbér-emelkedés tovább segíti a lakossági fogyasztás növelését, a munkahelyek számának növekedését és ezen keresztül a gazdaság bővülését - írja a tárca.

A reálbérek folyamatos emelkedése mellett a kormány egyik fő célja, hogy tartósan 4 millió felett tartsa a foglalkoztatottak számát, a munkanélküliséget pedig 300 ezer fő alá csökkentse. Az ipari teljesítményről érkezett múlt heti kedvező adat után a reálkeresetek folyamatos emelkedése is hozzájárulhat a magyar gazdaság idei 2 százalék feletti növekedéséhez - olvasható az NGM közleményében.