80 milliárd forintot kap Pest megye fejlesztésekre

Mivel Pest megye szinte semmilyen forrást nem kap az Európai Bizottságtól fejlesztésekre, a kormány hétfői ülésén úgy döntött, hogy 2021-ig 80 milliárd forint saját forrást biztosít a megyének - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóján, csütörtökön Budapesten.

A miniszter hangsúlyozta: a kormány hétfőn foglalkozott a földérverésekből származó bevételek sorsával is, és kiemelt társadalompolitikai célnak tekinti ipari parkok építését, az ehhez szükséges forrásokról pénteki ülésén dönt a kormány. Lázár János közölte, hogy ugyancsak pénteken véglegesítik a megvalósítandó útépítések listáját, több száz kilométer új út épül több ezer milliárd forintból az ország infrastruktúrája javítása céljából, ami hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez. 

Arra is kitért, hogy eddig 36 700-an érdeklődtek a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) iránt, és a bankok 16 milliárd forint támogatást ítéltek meg az igénylőknek. Az érdeklődök közül 14 ezren új házat vagy lakást építenének, mások felújításra vennék igénybe a támogatást. Eddig nyolcezer 300 négyzetméternél kisebb új ház építési engedélyére érkezett kérelem, ez a szám az összes tavalyi engedély számát meghaladja - mondta. Hozzátette: így a gyermeket vállaló családok támogatása hozzájárul a gazdasági növekedéshez is. 

A miniszter véglegesnek nevezte a kormány döntését az iskolák állami fenntartásáról és működtetéséről. Mint mondta: nem tudnak kivételt tenni egy-egy kerülettel vagy településsel, amelyek jó oktatási rendszert működtetnek, a kormánynak az ország egészét kell néznie. Értékelése szerint a korábbi rendszer csődhelyzetbe juttatta az önkormányzatokat, a diákok pedig a nemzetközi felmérések szerint folyamatosan veszítettek tudásszintjükből. Hozzátette: a továbbiakban mindenért az állam viseli a felelősséget szakmai és politikai értelemben.

Lázár János arról is beszélt, hogy a kormány hétfői ülésén áttekintette a kisajátítási rendszer helyzetét is, a Belügyminisztérium szerint 605 munkanap kell a kisajátítási eljárás lefolytatáshoz. A cél az eljárás felgyorsítása - mutatott rá. Közölte: a pénteki kormányülésen összegzik a Parlament előtt folyamatban lévő ügyek sorsát, áttekintik az egészségügy helyzetét, az egészségügyi szakdolgozók és orvosok bérhelyzetét, a budapesti egészségügyi ellátás kérdését, a háziorvosok helyzetét, valamint a népegészségügyi programokat. 

Arról is beszámolt, hogy a kormány önálló életpályamodell lehetőségét kínálja fel a mentősöknek, s kész többletforrást biztosítani ahhoz, hogy az egészségügyi ágazatban dolgozóknál nagyobb mértékű béremelés illesse meg őket Ugyancsak a pénteki kormányülésen foglalkoznak a teljes gyermekétkeztetési programmal, szó lesz továbbá a hazai buszgyártásról és a közigazgatás korszerűsítéséről. Emellett döntenek az őszi törvényalkotási csomagról is - sorolta. Megvitatnak több fővárosi kérdést is, például a pályaudvarok sorsát, az elővárosi közlekedés átvételét és nagy közlekedési beruházásokat - tette hozzá, jelezve: az ülésre várják Tarlós Istvánt is. A Főpolgármesteri Hivatal azonban időközben jelezte, hogy a főpolgármester - külföldi programja miatt - nem vesz részt a kormányülésen. Lázár János közölte: megvárják a döntésekkel a főpolgármester.

A metrópótló buszokról szólva elmondta: a kormánynak elvi álláspontot kell kialakítania, és ebből kell következnie bizonyos döntéseknek, "a kufárkodás nem a kormány dolga". A magyar buszgyártóknak is esélyt kell adni, "ez normális kérdés, semmi extra nincs benne" - fogalmazott. Arra a kérdésre pedig, hogy megvizsgálja-e a kormány, hogy az oroszok felújított metrókocsikat vagy teljesen újakat küldtek-e Budapestre, azt felelte: a tender kiírójának kell mérlegelnie, hogy ez belefér-e a kiírásba. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kapcsolatban, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) közzétette éves jelentését, elmondta: ahhoz képest, hogy mennyi feljelentés érkezik Magyarországról, csekély számú hibát vélt felfedezni a szervezet. Lázár János azt is közölte: a kormány és az Európai Bizottság lezárta az aszfaltügyet. A bizottság 120-140 milliós bírságot szánt az országnak, de hosszú egyeztetéseket követően 48 milliárd forintos korrekcióval "ússzuk meg" az ügyet, és 450 milliárd forint uniós támogatás is felszabadul, tehát " sikerült egy jó egyezséget kötnünk" a bizottsággal - vélekedett.

A földárverések utolsó, harmadik köre zajlik most, rendezett és jogszerű körülmények között, július 31-ig kerülhet még kiírásra még állami földterület. - közölte. Hozzátette: az első két körben 180 ezer hektár állami földterület került tízezer gazdálkodóhoz, 240 milliárd forint bevételre számíthat ebből az állam. Lázár János a tájékoztatón véglegesnek nevezte a kormány döntését az iskolák állami fenntartásáról és működtetéséről. Azt mondta: nem tudnak kivételt tenni egy-egy kerülettel vagy településsel, amelyek jó oktatási rendszert működtetnek, a kormánynak az ország egészét kell néznie.

Értékelése szerint a korábbi rendszer csődhelyzetbe juttatta az önkormányzatokat, a diákok pedig a nemzetközi felmérések szerint folyamatosan veszítettek tudásszintjükből. Hozzátette: a továbbiakban mindenért az állam viseli a felelősséget szakmai és politikai értelemben. Mivel kevesebb feladatuk lesz az önkormányzatoknak, ehhez értelemszerűen kevesebb forrást fogunk biztosítani - szögezte le, jelezve: ezen összegekre az oktatási struktúra működtetésében van szükség.

#

Egyedi, személyre szabott lakáshitel ajánlat. Felpörgött a lakáspiac, azonnal elkelnek a legjobb lakások?! Miért menne el álmai mellett? Valósítsa meg álmait lakásvásárlási és szabad felhasználású FORINT hitellel! További részletek.