A Brexit nem veszélyezteti a magyar ingatlanvagyont

Jelentős értékvesztést okozott ugyan a pénzpiacokon Nagy-Britannia várható kilépése az Európai Unióból, de a Brexit a magyar lakosság egyik legfontosabb vagyonára, az ingatlanra egyelőre nem jelent veszélyt - az ingatlan.com elemzése szerint.

Az elemzés a magyar ingatlanvagyon értékét 55 ezer milliárd forintra becsüli. A Brexit a szakértők szerint ennek értékét akkor veszélyeztethetné közvetlenül, ha a lakosság lakáscélú hiteleit brit bankok finanszíroznák vagy a hitelfelvevők angol fontban adósodtak volna el. Ez azonban nem áll fenn. A lakáspiaci keresletet csökkentené az is, ha a vásárlók számottevő része a szigetországból érkezne, de ez sem áll a magyar lakáspiacra. Ugyancsak nem jellemző, hogy brit befektetők állnának magyarországi ingatlan-, illetve lakásberuházások mögött, így ebből a szempontból sem veszélyezteti a magyar lakáspiacot a Brexit - véli Balogh László, a portál szakértője.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy közvetett hatása lehet annak, ha a kilépés miatt csökken a brit turisták száma Magyarországon, ez ugyanis mérsékelheti a lakáshotelek értékét. Ugyancsak negatív áttételes hatása lehet annak, ha a különböző országok jegybankjai - például az amerikai Fed - kamatemelési ciklusba kezdenének a Brexit miatt, mert ez globálisan csökkentheti az ingatlanberuházások iránti keresletet. Azonban Balogh László szerint jelenleg a közvetett veszélyek egyikével sem kell komolyan kalkulálni a magyar ingatlanpiacon.

#

Egyedi, személyre szabott lakáshitel ajánlat. Felpörgött a lakáspiac, azonnal elkelnek a legjobb lakások?! Miért menne el álmai mellett? Valósítsa meg álmait lakásvásárlási és szabad felhasználású FORINT hitellel! További részletek.