A Graphisoft Park az első negyedévben 574 ezer euró nettó profitot ért el

A Graphisoft Park SE 2014 első negyedévében 574 ezer euró (175 millió forint) adózott profitot ért el, ami 21 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál - derül ki az ingatlanfejlesztő európai részvénytársaság tőzsdei gyorsjelentéséből.

A társaság fő tevékenysége a budapesti Graphisoft Park ipari ingatlan fejlesztése és hasznosítása. Az árbevétel ingatlan-bérbeadásból származik. A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált jelentés szerint a társaság árbevétele 1,961 millió euró, a kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 1,806 millió euró volt az első negyedévben. Az árbevétel 3, az EBITDA 2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az első negyedévi nettó nyereséget alakító tényezőket elemezve a jelentésben azt írják, hogy az üzemi eredmény a kihasználtság csökkenésének hatására elmaradt a bázistól (35 ezer euróval, 4 százalékkal), ugyanakkor a pénzügyi eredmény jelentősen (76 ezer euróval, 22 százalékkal) javult, elsősorban az árfolyamkülönbözetek kedvező alakulásának köszönhetően, végül pedig a nyereséget terhelő adó egy adóalap-csökkentő tétel hatására lényegesen (60 ezer euróval) alacsonyabb volt az előző évi bázisnál.  

A társaság vezetése 2014-re 1,9 millió euró nettó nyereséget prognosztizál az épületek jelenlegi 80 százalékos (2014. augusztustól 82 százalékos) kihasználtsága mellett. Ez 0,1 millió euróval magasabb az előző negyedéves, valamint a 2014. március 21-én publikált éves jelentésben megadottnál, aminek oka az, hogy a nyereségadó kötelezettségre vonatkozó előrejelzés ugyanennyivel csökkent. Az előrejelzések a jelentéskészítés időpontjában érvényes bérleti szerződéseken alapulnak. A Graphisoft Park részvényeivel a tőzsde standard kategóriájában kereskednek, a papír záróára május 7-én 1459 forint volt. Az elmúlt egy évben a papír legmagasabb tőzsdei árfolyama 1520 forint, a legalacsonyabb 900 forint volt.