A Jobbik törvénymódosítással akadályozná az önkormányzati bérlakásállomány csökkenését

A nemzeti vagyontörvény módosítását indítványozza a Jobbik annak érdekében, hogy az önkormányzatok ne csökkenthessék bérlakásállományukat - jelentette be Sneider Tamás, a párt alelnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a bérlakások száma Magyarországon az uniós átlag alatt van, aminek komoly gazdasági és társadalmi hatásai vannak. A társadalmi hatások közül kiemelte, hogy a fiatalok és a nehezebb körülmények között élők nehezen találnak maguknak lakhatást. Jelezte: 2,5 millió ember él elfogadhatatlan komfortfokozatú vagy túlzsúfolt lakásban.

A 4,3 milliós lakásállomány körülbelül 9 százaléka bérlakás és ezek fele önkormányzati tulajdonban van, a bérlakásállomány 70 százalékára ráférne a felújítás - mondta. Hozzátette, hogy az utóbbi évek, évtizedek azt mutatják, az önkormányzatok lassan felélik bérlakásállományukat, jelentősen csökkent ugyanis az önkormányzati tulajdonban lévő bérlakások száma. A Jobbik a nemzeti vagyontörvény módosítását javasolja annak érdekében, hogy az önkormányzatok ne csökkenthessék a bérlakásállományukat - jelentette be. Hozzátette azt is, hogy nem akarják megtiltani a lakásállomány ésszerűsítését, de amennyiben az önkormányzat elad egy bérlakást, akkor a törvénymódosítás elfogadása után köteles lesz legalább olyan alapterületű és komfortfokozatú másikat venni helyette. 

Az MTI kérdésére elmondta: a törvénymódosítási javaslatukat a jövő héten nyújtják be. Emlékeztetett arra: a legutóbb 1998 és 2000 között a Fidesz indított bérlakásprogramot, így bízik abban, hogy a kormány visszatér a korábbi programjához. Mint mondta, a többi ellenzéki párttal nem egyeztettek, mivel azok "legtöbbje nem érdekelt ebben a témában", és a szocialisták kormányzása alatt is jelentősen csökkent a bérlakásállomány.