A pártok lakáspolitikusaitól vár segítséget a Társaság a Lakásépítésért, Felújításért Egyesület

A pártok lakáspolitikusaitól vár érdemi segítséget a Társaság a Lakásépítésért, Felújításért Egyesült (TLE) a lakásépítések beindulásához- mondta Maráczi Zsolt, a szakmai szervezet elnöke a parlament gazdasági bizottságának fogyasztóvédelmi albizottságának ülésén hétfőn Budapesten, aki ugyanakkor sajnálta, hogy a kormánynak nincs lakáspolitikusa és a pártok közül is csak az LMP, a Jobbik és az MSZP jelölt ki ilyet.

Az albizottság elnöke Z. Kárpát Dániel (Jobbik) - aki egyedül jelent meg a háromtagú albizottságból az ülésen -,  elmondta, hogy pártja a parlament elé terjesztett javaslatában az ágazat bővülése érdekében a jelenlegi 27 százalék helyett 5 százalékos áfát javasol a lakásépítésekre. Az ülést megelőző sajtótájékoztatón pedig a problémák között említette, hogy a kormány nem veszi figyelembe a szakmai szervezetek javaslatait, és megjegyezte, a kabinetnek nincs lakhatási politikája, mindössze a "szocpol-támogatással operál".

Maráczi Zsolt 100 éves mélypontnak nevezte, hogy tavaly 8358 lakás épült fel, és arra figyelmeztetett, hogy a kívánatos 100 év helyett ezzel a tempóval csak 400 évente újulna meg az ország lakásállománya. Megítélése szerint az MNB növekedési hitelprogramja is felhasználható lenne lakásépítésre, illetve uniós támogatással elindítható lenne egy szociális bérlakásépítési-program, amelyet javaslatuk szerint 5 százalékos áfa terhelne. Megjegyezte azt is, hogy a lakásépítésen a  jelenlegi 27 százalékos áfa mellett egyéb adóbevételei is keletkeznek az államnak, amely így - a bruttó lakásárra számolva - eléri a 36 százalékot. Az 5 százalékra csökkenő áfával is valamivel 20 százalék feletti bevétele maradna a költségvetésnek, és az intézkedés véleménye szerint hosszú távon számos társadalmi előnyt is jelentene. 

Kissné Párdi Zsófia, a TLE projektvezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a családok otthonteremtési kedvezményével (csok) az egygyermekes, 40 négyzetméteres, "B" energiaosztályú lakást vásárolni kívánó család 500 ezer forint kedvezményt vehet igénybe, míg az állam 3,2 millió forint áfabevételhez jut.