A vártnál több új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban júniusban

Az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden közölt jelentése szerint havi bázison szezonális kiigazítással 3,5 százalékkal nőtt az új lakások értékesítése, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám 2008 februárja óta a legmagasabb szintre, 592 ezerre emelkedett az egy hónappal korábbi 572 ezerről. Elemzők 1,1 százalékos emelkedést, 557 ezres számot vártak júniusról.

Éves összevetésben 25,4 százalékkal több újonnan épült lakást értékesítettek az Egyesült Államokban az év hatodik hónapjában. Tavaly júniusban 472 ezer volt az újlakás-eladások évesített darabszáma. Az új lakások átlagára idén júniusban 358 ezer 200 dollár volt, 8,77 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A 306 ezer 700 dolláros mediánár 5,86 százalékos éves növekedést takar. 

A júniusi újlakás-eladások ütemével számolva 4,9 hónapra lenne elég lakás a kereslet kielégítésére az előző havi 5,3 hónap után. Általában hat hónapot tekintenek egészséges mértékűnek a kereslet és a kínálat közötti egyensúly fenntartásához. Bár az új lakások értékesítése az összes lakáseladásnak nagyjából 10 százalékát teszi ki, a gazdasági helyzet alakulásában fontos szerepet tölt be, mivel az ágazat jellemzően jól fizető, középosztálybeli munkahelyeket teremt. Emellett növeli a keresletet az építőipari anyagok iránt, a fogyasztók többet költenek tájépítésre és egyéb szolgáltatásokra.

#

Egyedi, személyre szabott lakáshitel ajánlat. Felpörgött a lakáspiac, azonnal elkelnek a legjobb lakások?! Miért menne el álmai mellett? Valósítsa meg álmait lakásvásárlási és szabad felhasználású FORINT hitellel! További részletek.