Áder János visszaküldte az Országgyűlésnek a nok-törvényt

Áder János csütörtökön küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek az egy hete elfogadott nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló nok-törvényt, mert szerinte tisztázatlan és ellentmondásos rendelkezéseket tartalmaz a nok és a közösséget működtető, annak vagyonát kezelő szervező jogállásával, szervezetével és működésével kapcsolatban.

A köztársasági elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a jogszabály több garanciális előírást kormányrendeleti szabályozás körébe utal, egyes rendelkezései pedig nincsenek összhangban a hatályos törvényi szabályozással. A Kormányzati Tájékoztatási Központ reagálásában közölte: a kormány arra kéri az Országgyűlést, hogy a törvényalkotási bizottság a lehető leghamarabb vegye napirendre a kérdést annak érdekében, hogy a nemzeti otthonteremtési közösségek mielőbb megkezdhessék működésüket. 

"A bankrendszer kifogásait értjük, ugyanakkor a bankhitelek mellett további finanszírozási lehetőségekre van szükség annak érdekében, hogy több új lakás és ház épüljön Magyarországon" - írták közleményükben, hangsúlyozva: a nemzeti otthonteremtési közösségek jól segítik ezt a célt, egyúttal hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez és ahhoz, hogy több gyermek szülessen Magyarországon.

DK: a kormánynak vissza kell vonnia a nok-törvényt

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint a kormánynak vissza kell vonnia a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvényt, miután azt Áder János köztársasági elnök csütörtökön megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. Oláh Lajos az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz, hogy még az államfőnek is sok volt a nemzeti otthonteremtési közösségek terve, pedig "az általában masszív pártkatonaként viselkedő" köztársasági elnök csak akkor nem ír alá egyből egy törvényt, ha azzal súlyos gondok vannak. A nok tervezete szerint a lakáslottón is a gazdagok jutnának előbb lakáshoz, ráadásul semmi sem garantálná a lakáslottóba fektetők pénzének biztonságát - emelte ki a független képviselő. Ahogy "a Quaestor-botrányban, itt is fideszes cégek tűnhetnének el a messzeségben a magyar emberek nehezen megkeresett pénzével" - tette hozzá.

Tuzson Bence: a cél, hogy a családok a lehető leggyorsabban lakáshoz juthassanak

A kormány azt tartja fontosnak, hogy minden magyar család a lehető leggyorsabban lakáshoz juthasson, ehhez pedig szükséges, hogy a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) is működjenek - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten újságíróknak.

Tuzson Bence arra reagált, hogy Áder János köztársasági elnök előzőleg megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek az egy hete elfogadott nok-törvényt. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár megerősítette, a kabinet tiszteletben tartja az államfő döntését, egyúttal arra kéri az Országgyűlést, hogy a lehető leggyorsabban - már a jövő héten - újra tárgyalja meg, ezt követően pedig fogadja el a jogszabályt. Szerinte egyébként a köztársasági elnök kifogásai többségében kormányrendeleti szinten is kezelhetőek.

Tuzson Bence fontosnak nevezte, hogy a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) és az áfakedvezmények mellett legyen egy olyan megtakarítási forma is, amely a bankszektoron kívül működhet, és amelyhez komolyabb - 10 év alatt akár 3 millió forintos - állami támogatás párosulhat. Az államtitkár kiemelte, hogy ezek a kedvezmények együttesen érvényesíthetők, azaz - mint fogalmazott - a családi otthonteremtési program "együtt él, együtt mozog", így annak teljessége mindenkinek fontos. A nok-törvény visszaküldésével összefüggésben délután a Kormányzati Tájékoztatási Központ is közleményt adott ki, reagálva az MSZP nyilatkozatára.

Bárándy Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának szocialista alelnöke sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy pártja szerint már van olyan prominens fideszes politikus, Áder János köztársasági elnök, aki hajlandó felemelni a szavát az intézményesített állami lopás miatt.

#

Egyedi, személyre szabott lakáshitel ajánlat. Felpörgött a lakáspiac, azonnal elkelnek a legjobb lakások?! Miért menne el álmai mellett? Valósítsa meg álmait lakásvásárlási és szabad felhasználású FORINT hitellel! További részletek.