Átláthatóságot és társasház-felújítási programot ígér az V. kerületben Juhász Péter

Többek között átláthatóságot és egy társasház-felújítási program elindítását ígérte az V. kerületben Juhász Péter, az Együtt-PM polgármester-jelöltje, aki azt is el szeretné érni, hogy a helyben lakóknak nagyobb beleszólásuk legyen a döntésekbe.

A baloldali ellenzéki pártok által támogatott politikus csütörtöki, programismertető sajtótájékoztatóján első és legfontosabb feladatuknak az átlátható önkormányzat megteremtését nevezte. Hozzátette, szándékuk, hogy egy hosszabb időszak alatt bevezetik a részvételi költségvetést, vagyis egyes esetekben a helyi közösség beleszólhat a döntésekbe, például azokba, hogy óvodát, játszóteret vagy nyugdíjasotthont szeretnének építtetni.

A kerület egyik legnagyobb problémájára adna választ a vállalkozásösztönzés - folytatta, felhívva a figyelmet, hogy például sok bolthelyiség üresen áll. Ezen túl az úgynevezett startup, vagyis a kezdő vállalkozásoknak nyújtanának segítséget azzal, hogy azok a kihasználatlan önkormányzati ingatlanokban kapnának helyet. Az önkormányzat normális és átlátható működéséhez szükség van a helyi közszolgálati médiára, mert a Belvárosban jelenleg "propaganda lap, propaganda tv van", amit az ott élők pénzén állít elő a kerületi vezetés - jelentette ki. Ehhez kapcsolódóan ingyenes wifi-szolgáltatást ígért a közintézményekben és a közparkok jelentős részén.

Kitért arra is, hogy jelenleg Budapest belvárosában több a giccs, mint a valódi művészi alkotás, amin mindenképpen változtatni akarnak. Anélkül, hogy a szobor nevét kimondta volna, hangsúlyozta: amennyiben polgármester lesz, mindent meg fog tenni, hogy a német megszállás áldozatainak emlékműve "eltakarodjon innen". Juhász Péter bejelentette, hogy szeretnének egy társasház-felújítási programot indítani, ugyanis egy "Patyomkin-kerületről" van szó, mert felújított homlokzatok mögött a házak belülről gyakran omladoznak. Valós rezsicsökkentésre alkalmas megoldásokkal kell támogatni a belvárosaikat, például a nyílászárók cseréjével, a szigetelések korszerűsítésével - folytatta. Leszögezte: az őt ért vádakkal ellentétben nem igaz, hogy elvenné a nyugdíjasok támogatásait. Hangsúlyozta, hogy ezzel éppen ellenkezőleg, a korrupció visszaszorításával megtakarított pénzekből további emeléseket és - szociális alapon - újabb szolgáltatások bevezetését tervezi. A polgármester-jelölt növelné a nyugdíjasklubok számát, kapacitását és azok programjainak minőségét, miközben a nyugdíjasokat is bevonná a közösségi programokba.

Fontosnak nevezte egy közösségi rendészeti szolgálat bevezetését is. Hangsúlyozta, hogy betartatnák a kerületi szabályokat a zajos vendéglátóhelyek környékén és fellépnek az engedély nélküli árusok ellen. Az eseményen bemutatta azt a stábot is, amely a tervek szerint munkáját segíti majd. Győzelme esetén a gazdasági ügyekkel Pápa Levente, a vállalkozás-ösztönzéssel Bojár Gábor, a belvárosi közszolgálati média kialakításával Vince Mátyás, az alternatív oktatási hálózat felállításával Daróczi Gábor, a nyugdíjas és szociális ügyek pedig Hegyesiné Orsós Éva foglalkozik majd. Megjegyezte, hogy urbanisztikai programját "egy vállaltan a Fideszt támogató szakértő segíti" majd, aki a kampányához nem adta nevét, de a választás után - az eredménytől függetlenül - melléjük áll.

A sajtótájékoztatón megjelentek a baloldali ellenzéki pártok egyéni jelöltjei is, akikről Juhász Péter hangsúlyozta, hogy közös listán indulnak és együtt kampányolnak. A jelöltek: Polyák Pálma (Együtt-PM), Udvarias Zita Barbara (Együtt-PM), Lukács Aranka (DK), Pásztor Tibor (MSZP), Bródy Gábor (MSZP), Tóth Barnabás (Együtt-PM), Palotás Imre (DK), Nádas Ágnes (Együtt-PM), Kovács Alex Gábor (MSZP) és Sólyomfi Andrea Anna (DK).