Banki elszámolás - A forinthitelek elszámolásában 1,2 millió érintett ügylet van az OTP-nél

Az OTP Banknál a forinthitelek elszámolásában 1,2 millió érintett ügylet van, ezekből mintegy 240 ezer az élő forint hitelszerződés - mondta Kovács Antal, az OTP vezérigazgató-helyettese az MTI-nek adott interjúban.

A vezérigazgató-helyettese abból az alkalomból nyilatkozott az MTI-nek, hogy augusztus elsején indul az elszámolás a forinthitelesekkel és a kölcsönüket ténylegesen devizában törlesztőkkel, a bankok szeptember 30-ig számolhatnak el érintett ügyfeleikkel. Elmondta, hogy az OTP 600 ezer értesítő levelet fog postára adni, valamennyi értesítést forinthiteles szerződés alapján küldik ki. Hozzátette azt is, hogy a jegybank egyik rendeletének közelmúltbeli módosítása alapján nem kell értesítést küldeni azoknak az ügyfeleknek, akiknek 2015 szeptember 30-ig lezárul a hitele, azaz addig maradéktalanul visszafizetik a tartozásukat, és a szerződésük esetében nem volt egyoldalú kamat-, költség-, vagy díjemelés. Ezzel több millió "nullás" levél átvételétől mentesítette a Magyar Nemzeti Bank a forinthiteleseket, és nem utolsósorban a bankokat is. Az élő hitellel rendelkezők közül ugyanakkor azok is kapnak majd elszámoló levelet, akiknek nem emelt a bank törlesztő részletet, vagy nem jár vissza összeg.

Az OTP a törvényben meghatározott határidők alapján végzi az elszámolást, mely jelentős hálózati, call center és IT erőforrásokat köt le - hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes. Kovács Antal elmondta: a bank számára informatikai szempontból igen jelentős kihívást jelent az elmúlt tíz év eseményeinek szimulációja, míg hálózati és call center szempontból a több százezer érintett ügyfél tájékoztatása jelent kiemelt terhet. A feladatok elvégzéséhez valamennyi említett területen plusz erőforrások bevonására van szükség. "Összességében körülbelül 500 munkatársunk dolgozik az elszámoláson, a fiókhálózatban 350 fő, a központi területeken további 150 banki alkalmazott" - fűzte hozzá. Kovács Antal emlékeztetett, a deviza alapú hitelek elszámolásának végrehajtásával már tapasztalatot szerzett a bank arra vonatkozóan, hogy mekkora erőforrást köt le az elszámolás mind fejlesztői, mind üzleti oldalon. Tekintve, hogy a forinthitelek elszámolása jóval több hitelszerződést érint, emiatt megerősítette a hitelintézet  a fejlesztői erőforrásokat - elsősorban további informatikusok bevonásával - annak érdekében, hogy a határidőre minden feladat és levél elkészülhessen. Egyúttal több ellenőrzési pontot is beépítettek a folyamatba, hogy amennyiben szükséges, akkor időben be lehessen avatkozni - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Arra a kérdésre, hogy érdeklődnek-e már az érintett ügyfelek, kiemelte: még nem tapasztalható megnövekedett érdeklődés a fiókokban. A bank a törvény által meghatározott határidőn belül, azaz augusztus 1-je és szeptember 30-a között küldi ki az értesítéseket az ügyfeleknek. Kovács Antal rámutatott arra, hogy számításaik szerint az OTP-nek 10 milliárd forintot meghaladó összeget kell visszatérítenie a fogyasztóknak a forinthitelek esetében. A deviza alapú hitelek kiváltásával kapcsolatban kifejtette: számos bank nagyon komolyan felkészült a folyamatra, kedvező termékkonstrukciókat és vonzó promóciókat dolgozott ki, "ami nem csoda, hisz a tét nagy volt, a jogszabályok lehetővé tették, hogy az elszámoló levél kézhezvételétől számított 91 napig, ez év július végéig, az ügyfelek díjmentesen válthassák ki hiteleiket". Rámutatott arra is, hogy az OTP rendkívül kedvező hitelkiváltási ajánlatot dolgozott ki, a Fix10 Plusz és OTP Lakáshitel plusz termékeket, amelyek a piacon elérhető igen kedvező kölcsönök. A promóciós ajánlatuk szerint 200 ezer forintig visszafizeti az OTP az első törlesztő részletet. Kovács Antal megjegyezte: eredeti várakozásuk szerint az ügyfelek 5-10 százaléka esetében számítottak hitelkiváltásra, a tényadatok viszont azt mutatják, hogy még ennél is lényegesen kevesebben élnek a kedvezményes lehetőséggel. A hozzájuk forduló ügyfelek nagyobb része a kiszámíthatóbb, fix törlesztő részletű hitelkiváltó ajánlatok iránt érdeklődött - mondta az OTP vezérigazgató-helyettese.