Bedőltek a budapesti lakóparképítések - kisvárosnyi lakás maradt terv

Számos lakásprojekt maradt félbe vagy hiúsult meg teljesen Budapesten az elmúlt években.

Nagyvonalú becslés szerint is mintegy 15 ezer lakás építése kapott gellert az elmúlt években csak Budapesten, részben a válság, részben a realitásoktól elszakadó tervezés miatt. Vásárlói oldalon úgy tűnik, azok jártak jobban, akik az el sem kezdett projektekről maradtak le. A félbehagyott, nagyívű beruházásokról szóló szellemházak ugyanis sok kellemetlenség okozói lehetnek a mindennapokban, kezdve az extra közös költséggel, folytatva a ki nem épült vagy nem üzemeltetett szolgáltatásokkal, bónuszként az eladást ellehetetlenítő jogi problémákig.

Elfogyott a lendület

Nem annyira volumenével, mintsem elhelyezkedésével és kétmillió forintos négyzetméterárával vívta ki a füstbe ment projektek listájára kerülést a Budapest egyik legszebb pontjára, a rózsadombi néhai SZOT-szálló helyére álmodott Excelsior Budapest Spa, amelynek megvalósulása 70 apartmannal növelhette volna az új építésű lakáskínálatot. Részben fejeződött csak be a 240 lakásos pünkösdfürdői Csillagkert teraszház, amelynek beruházója és finanszírozója addig-addig vitatkozott egymással, míg csaknem 100 lakás eladhatatlanul a projektben ragadt. Szintén csak részben sikerült befejezni az óbudai Jazz Loft lakóparkot, a második ütem lakásai helyett viták és jogi problémák színesítik a Vörösvári úti helyszínt. A válság előtt a környék mágnesként vonzotta a lakásfejlesztőket, a közvetlen szomszédságban a 130 lakásos Zen Garden és a közel azonos kategóriájú Golden Grape lakóparkok víziója is felsejlett a hirdetésekben, ám ennél többre azóta sem futotta a fejlesztőktől. A nagy lendülettel beindított római-parti lakóparkok egy részénél az első ütemig tartott a lelkesedés, a többedik etapok vásárlók hiányában itt-ott elmaradtak, úgy 100-200 lakással ez a rész is növeli a meg nem valósult lakásállományt.

Nagyvonalú tervekből a IV. kerületben sem volt hiány. A Károlyi István városközpont 1200 lakása mellé irodatornyot, közösségi teret, közösségi központot tervezett a beruházó, ám az építkezést az első ütemben megvalósuló mintegy 300 lakás után a válság hatására leállították. Tömegével lehet találni hamvában holt, abbahagyott vagy csak "késleltetett" lakóprojekteket a VI. és a VII. kerületben: ezek projektenként mintegy 100 lakással gyarapítják a füstbe ment tervek tárházát. Csak néhány a beharangozottak listájáról: nyolcvan- és százlakásos apartmanház a Nagydiófa utcában, százlakásos társasház a Rákóczi úton, a Síp utcában és a Klauzál utcában is. Különösen a piacot és helyi viszonyokat kevéssé ismerő külföldi fejlesztők futottak bele nagyratörő VIII. kerületi koncepciókba, s készíttettek terveket hol a Dankó utcában 250 lakásra, hol a Tavaszmezőben csaknem 100 lakásra, és Szentkirályi utcában is látott valaki fantáziát, legalábbis egy darabig, egy 150 lakásos társasház erejéig.

Marad az álmodozás

A Duna-parti atmoszféra jótékony hatással lehetett a képzelőerőre, a ferencvárosi Duna City és a déli szomszédságában található Vituki-terület ezres nagyságrendben onthatta volna a lakásokat a válság nélkül, s bár a tervek végleges feladásáról nem hallani, a megvalósulásról sincsenek hírek. Kőbányán szintén nem "kispályás" beruházásokat fontolgattak az ingatlanfejlesztők, a sörgyár, a Mázsa tér s a Népliget térsége külön-külön legalább félezer új lakást jelenthetett volna fizetőképes kereslettel megtámogatva. Nem fogott vékonyan a ceruza a XI. kerületben sem, a Sasad ligetnél 1100 lakásról szóltak az első tervek, eddig ennek szűken a fele épült fel, s hasonló az arány a 900 lakásosra kalibrált Sasad Resort esetében is. Ezres nagyságrendben dédelgetett álmokat a szintén XI. kerületi Velezda lakópark fejlesztője, ám a lendület itt is derékba tört az első ütem után. Kamaraerdőn 700 és 138 lakásos beruházásokról, a Tétényi úton 130 lakásos társasházról vizionált néhány beruházó, s szerencséjükre az álmodozásnál nem is jutottak egyelőre tovább. Megbicsaklott a 800 lakásos, Kopaszi-gátra tervezett lakópark megvalósulása is.

A be nem fejezett és az el nem kezdett lakásprojektek igazi paradicsoma a XIII. kerület, ahol csaknem minden sarkon bele lehet botlani egy füstbe ment tervbe. Hatszáz lakás épült volna a Narancsliget lakóparkban, jó, ha a fele beköltözhető. Az első üteme épült fel a Dagály sétánynak, a kimaradó potenciál százas nagyságrendű, s százasával lehet számolni a Gömb utca, a Jász utca vagy Lőportár utca meg nem épült társasházi lakásait. A Duna-part a XIII. kerületben is hizlalta az ambíciókat, a Duna Plaza mögötti 360 fok Budapestnél szintén nem adták alább az ezres nagyságrendnél. Zugló ehhez képest csak hátul kulloghat a sikertelenségi listán. A Paskál strand környéke ugyan ott is ugrott egy nagyságrendet a realitásokhoz képest a megcélzott ezer körüli lakással, az Egressy úton azonban már csak 300 lakásos lakópark maradt a beruházó tarsolyában.

A peremkerületek olcsó telekárai nem engedték az ezres nagyságrendnél kisebb léptékű tervezést, Rákospalotán mindjárt két nagyszabású projektet is listára lehet venni, mert sem a Palota liget, sem a Park city megvalósulása érdekében nem történtek érdemi lépések a hírverésen kívül, miként a XXII. kerületi Duna Spirit lakásai is a spirituális dimenzióban rekedtek.

 

A Napi Gazdaság keddi számának cikke