Csökkent az FHB-csoport vesztesége az első negyedévben

Az FHB-csoport adózás utáni vesztesége 1,277 milliárd forint lett 2016 első negyedévében a konszolidált, nemzetközi pénzügyi szabványok (IFRS) szerint, a veszteség az egy évvel korábbinál lényegesen, 66,4 százalékkal alacsonyabb - közölte a bankcsoport a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.

Az FHB-csoport konszolidált mérlegfőösszege 2016. március 31-én 738,7 milliárd forint volt, 0,8 százalékkal, 6,1 milliárd forinttal alacsonyabb az előző negyedév véginél. Az első negyedévi 3,5 milliárd forint nettó kamatbevétel - részben a hitelállomány csökkenése, de nagyobb részt az elszámolási és fair bank törvény 2015. évi végrehajtásának következtében - 32,6 százalékkal marad el az előző év azonos időszakának bevételétől, az előző negyedévhez képest pedig 7,7 százalékkal nőtt.

A hitelkihelyezések mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben jelentősen meghaladták az egy évvel korábbi volumeneket. A lakossági hitelek 5,3 milliárd forintos összege 54,0 százalékkal, a vállalati kihelyezések csaknem 9,0 milliárd forintos összege 45,1 százalékkal magasabb a 2015. első negyedévinél. A lakossági kihelyezések többségét a mintegy 2,3 milliárd forint nagyságú lakáshitel-folyósítás adta, míg a 2 milliárd forintot meghaladó személyikölcsön-, illetve lombardhitel-folyósítás majdnem háromszorosa az előző negyedévinek. A banknál április végéig csaknem 500 csok-igénylést (családi otthonteremtési kedvezmény) nyújtottak be, ezen felül 122 darab 10+10 millió forintos csok-igénylést fogadtak be. Az év eleje óta 215 folyósítás történt 428,5 millió forint összegben, a csok 2015. júniusi bevezetése óta pedig összesen mintegy 823 millió forintot folyósított a bank. 

A vállalati hitelkihelyezések az első negyedévben 9 milliárd forintot értek el, ebből a növekedési hitelprogram (nhp) keretében kihelyezett állomány meghaladta az 1,8 milliárd forintot. A kihelyezések növekedéséhez már érdemben hozzájárult az FHB Lízing Zrt. 2015-ben elindított termelőeszköz-lízing üzletága is, ahol az új ügyletek volumene mintegy 400 millió forint volt az első negyedév során. A negyedév során a problémás hitelek aránya (NPL-arány) a 2014. év végi 20,2 százalékról 2016. március végére 13,5 százalékra csökkent a problémás hitelállomány ugyanezen időszak alatti mintegy 42 százalékos csökkenésének köszönhetően. 

A konszolidált betétállomány 2016. első negyedév végén 331,7 milliárd forint volt, amely minimális növekedést jelent a 2015. év végi 329 milliárd forintos állományhoz képest. A vállalati betétek volumene megközelítette a 206 milliárd forintot, míg a lakossági betétek, minimális csökkenéssel, 126 milliárd forintot tettek ki. A betétállománynál nagyobb mértékben bővült az FHB-csoport tagjai által kezelt összes - nem konszolidált - megtakarításállomány, amely 2016. március 31-én megközelítette a 835 milliárd forintot, azaz a bankcsoportnál elhelyezett megtakarítások nagysága egy év alatt csaknem 15 százalékkal, több mint 106 milliárd forinttal nőtt. 

A növekedés jelentős részét az értékpapír-számlákon elhelyezett állomány bővülése adta. A Magyar Posta Befektetési Zrt. által kezelt vagyon a negyedév végére megközelítette a 140 milliárd forintot, amely az előző negyedév végéhez képest 19 százalékos, éves szinten 93 százalékos emelkedést jelent. A Diófa Alapkezelő által kezelt alapok és egyéb portfóliók összesített nettó eszközértéke a negyedév végén meghaladta a 412,5 milliárd forintot. A Diófa által kezelt nettó eszközérték 38 százalékát kitevő befektetési alapokban kezelt állomány emelkedésének legnagyobb részét a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap adta, amelynek nettó eszközértéke március közepén átlépte a 100 milliárd forintot. Az FHB Jelzálogbank Nyrt. részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A papír a csütörtöki kereskedést 725 forinton zárta, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 820, a legalacsonyabb 633 forint volt.

#

Egyedi, személyre szabott lakáshitel ajánlat. Felpörgött a lakáspiac, azonnal elkelnek a legjobb lakások?! Miért menne el álmai mellett? Valósítsa meg álmait lakásvásárlási és szabad felhasználású FORINT hitellel! További részletek.