Devizahitelek - Ezt mondják a Parlamentben

Több párt is megszólalt a Kúria döntése után, amely szerint tisztességtelen az árfolyamrés.

A Kúria hétfőn jogegységi határozatban kimondta: a devizahiteleknél alkalmazott árfolyamrés tisztességtelen; az árfolyamkockázat tisztességessége akkor vizsgálható, ha a pénzintézet nem megfelelő tájékoztatása miatt az átlagos fogyasztó számára a szerződés erre vonatkozó része nem érthető; az egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége nagyon szigorú feltételekhez kötött.

Fidesz - Rogán Antal: minden visszajár, amit tisztességtelenül vettek el a devizahitelesektől

Rogán Antal szerint a Kúria egyértelműen kimondta, hogy a bankok tisztességtelen módszerekkel vették el a pénzt az emberektől, és felhatalmazta a kormányt és az Országgyűlést, hogy a tisztességtelenül megkárosított adósoknak igazságot szolgáltasson. Adósok százezrei indíthatnának pereket – folytatta -, a pénz visszaszerzése azonban most már nem az ügyvédek dolga, hanem az Országgyűlésé. Közölte azt is, hogy mivel egyértelműen kiderült az elmúlt évek során, hogy a devizahitel hibás termék, ugyanebben a törvényben rendelkezni kell a devizahitelek végleges kivezetéséről is. Hangsúlyozta, hogy csak olyan megoldást tartanak elképzelhetőnek, amely azoknak a devizahiteleseknek is végleges megoldást jelent, akik éltek valamilyen segítséggel és jelenleg is fizetik a hitelüket, vagyis annak a 180 ezer embernek is, akik beléptek az árfolyamgátba, majd hozzátette, hogy amint írásban kézhez kapják a Kúria döntését, tárgyalóasztalhoz ülnek az érintettekkel, de még a héten megkezdődnek az egyeztetések a devizaperekben érintett jogászokkal, majd az adósokat képviselő szervezetekkel is, de a kormány a bankszövetséggel is egyeztetni fog.

Rogán Antal kitért arra is, hogy mindhárom érintett kérdésben arra mutatott rá a Kúria, hogy tisztességtelenül járhattak el, sok esetben pedig egyértelműen tisztességtelenül jártak el az emberekkel szemben a bankok. Úgy fogalmazott: nem egyenkénti perekkel kell eldönteni, hogy kinek mondtak valamit az árfolyamkockázatról a bankban; kinek az esetében adtak egyértelmű tájékoztatást arról, hogy a kamatperiódus megváltoztatása egyoldalú kamatemelés; az árfolyamrés esetében pedig a tisztességtelenség egyértelmű. Nem elég kimondani, hogy a középárfolyamot kell alkalmazni, "ezt 2010 óta elértük", minden olyan ügyben, ahol egyértelműen megkárosították az ügyfelet, igazságot kell szolgáltatni - közölte. Mint mondta, a javaslatot legkésőbb az ősszel nyújtják be a Háznak, a végső szót a Fidesz őszi kihelyezett frakcióülése mondja majd ki az előterjesztésről.

KDNP: újabb lépés vált lehetségessé a Kúria döntésével

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a Kúria döntésével újabb lépés vált lehetségessé a devizahitel csapdában vergődő családok megsegítésére - így reagált a kisebbik kormánypárt a Kúria hétfői jogegységi határozatára az MTI-hez eljuttatott közleményében. A KDNP szerint kiszámítható jövőre, vagyis kalkulálható pénzügypolitikára van szükség, ami a bankokba vetett bizalom visszaállítását és igazságosabb pénzügyi rendszert eredményez. A kisebbik kormánypárt szándéka, hogy a családok alapját ne zúzzák szét rossz gazdasági döntések. 

Jobbik: a kormány azonnali beavatkozására van szükség

A Jobbik szerint azonnal kormányzati és parlamenti beavatkozásra van szükség a devizahitelesek ügyében azt követően, hogy a Kúria hétfőn meghozta jogegységi határozatát. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatóján megismételte pártja korábbi javaslatát, amely szerint a devizahiteleket a felvételkori árfolyamon kellene forintosítani. Szerinte ezzel a felelősökre, vagyis az érintett bankokra hárítanák az általuk okozott terheket „a szennyező fizet elve alapján”, és úgy járnának el, mint ha a hitelszerződéseket tisztességesen kötötték volna. Egy kártérítési alapot is létrehoznának, amelyet azon bankoknak kellene feltölteniük, amelyekről vizsgálat deríti ki, hogy visszaéltek a fogyasztói bizalommal és indokolatlanul hárítottak át terheket. Szerinte ebből lehetne kárpótolni azokat az ügyfeleket, akikről kiderül, hogy túlfizetésben voltak, de ebből kompenzálnák legalább részben azokat is, akiknek már visszafordíthatatlan a helyzete, például azért, mert már elvesztették az ingatlanjukat - mondta. 

Csomagjuk nemcsak a deviza alapú lakáshiteleseket érinti, hanem minden hitelkárosultat, azokat is, akik forint alapú kölcsönt vettek fel – fűzte hozzá. Emellett „piactisztító akciósorozatot” is tartanának, amelyről azt közölte: minden olyan bank működését örömmel veszik, akik az itt élők érdekeit tiszteletben tartják, de akik csak kifosztották a lakosságot, azok előtt kinyitnánk a kaput – fogalmazott. 

LMP: a bankok fizessék vissza az adósoknak az árfolyamrésből eredő különbözetet

Az LMP képviselői törvényjavaslatot nyújtanak be annak érdekében, hogy a pénzintézetek az év végéig értesítsék a devizahiteleseket arról, hogy az árfolyamrés miatt mekkora pluszpénzt szedtek be tőlük és ezt az összeget fizessék is vissza – ezt Csárdi Antal, a párt fogyasztóvédelmi és vállalkozásfejlesztési szakszóvivője jelentette be Schiffer András frakcióvezetővel közösen tartott hétfői sajtótájékoztatójukon. A Kúria hétfői, devizahitelesek ügyében hozott döntésére reagáló javaslat szerint az adós dönthet úgy is, hogy a pénzt ne visszafizessék számára, hanem azzal csökkentsék a fennálló tartozását.

Schiffer András kérdésre válaszolva közölte, hogy indítványuk a folyamatban lévő ügyekre vonatkozik. A már lezártak esetében azt várják, hogy a kormány álljon elő egy javaslattal, amelyik azok kárvallottjaival foglalkozik – tette hozzá. Az LMP társelnöke arra emlékeztetett, hogy pártjuk korábban javaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy a devizalapú ügyletek során ne lehessen a bírói utat megkerülni, de azt a parlament plenáris ülésén „lesöpörték”. A Kúria döntését elemezve viszont kijelentette, hogy az egyoldalú szerződésmódosítások és az árfolyamkockázat ügyében a bíróságnak kell mérlegelnie azt, hogy tisztességtelen volt-e az ügylet. Ez viszont csak azok esetében lehetséges, akik bírósághoz tudnak fordulni, mert akik végrehajtható közjegyzői okiratot írtak alá, azok el vannak zárva a bírói úttól – hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint most itt az alkalom támogatni az LMP ebben az ügyben benyújtott javaslatát. Hozzátette, újra beterjesztik azt az indítványukat is, amelyik szerint a devizalapú hitelek esetében csak jogerős bírói ítélet birtokában lehetne végrehajtást kezdeményezni.

DK: a kormánynak minden kibúvója megszűnt

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint a Kúria hétfői jogegységi döntése után Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya már nem tud mellébeszélni, ugyanis minden kibúvójuk megszűnt. Az ítélet alapján a devizahitelesek problémájának megoldása elsősorban nem jogi, hanem politikai és költségvetési kérdés, a miniszterelnöknek és kormányának kell megoldania a helyzetet  - mondta budapesti sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke.

Molnár Csaba hangsúlyozta, hogy miután az ítéletet írásban nem látták, ezért egyelőre csak egy első körös véleményt alakítottak ki. Úgy fogalmazott: a Kúria egy fontos döntést hozott meg, mert az ügyben végre van egy tiszta jogi helyzet. Azt lehet vitatni, hogy ez a helyzet inkább a bankoknak vagy inkább a devizahiteleseknek kedvező, de az biztos, hogy lezárult egy hosszú évek óta tartó ügy – jelentette ki. A DK a Kúriával megegyezően úgy gondolja, hogy az árfolyamrés használata önmagában is tisztességtelen – közölte. Az ellenzéki párt úgy számol, hogy az ítélet száz és háromszáz milliárd forint közötti átalakulást fog jelenteni a szerződéses viszonyokban – tette hozzá. A kormány egy „nagyon egyértelmű mankót kapott”, ahhoz, hogy ebben az ügyben mit kell tennie – folytatta. Molnár Csaba azt mondta, szeretnék, ha a döntéshozó politikusok úgy oldanák meg a devizahitelesek problémáit, hogy eközben a bankrendszer sem kerül veszélybe.

Az alelnök, aki szerint a kormány politikája miatt „szálltak el” a törlesztőrészletek emlékeztetett, hogy korábban a DK benyújtott egy javaslatot, amelyik szerint az állam, a bankok és a hitelesek egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban vállalnák a mentés terheit. Kijelentette, ha kell, ezt az indítványt újra benyújtják.

MSZP: komplex kormányzati intézkedéscsomagra van szükség

Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, olyan törvényjavaslatra van szükség, amely a terhek nagy részét leveszi a devizahitelesek válláról. Kifejtette, hogy nem ragaszkodnak konkrét megoldáshoz, de egyet tudnának érteni például azzal, ha az árfolyamgátat kiterjesztenék a futamidő teljes időszakára. Kérdésre válaszolva Burány Sándor elfogadhatónak tartotta, de mint mondta, nem akarják százalékokra kicentizni, hogy a terhek kétharmadát az állam és abankok viseljék. Hangsúlyozta, ellentétben "a mostani, a forintot sorsára hagyó gazdaságpolitikával" egy olyat kell folytatni, amelynek révén erősödik a forint, és a ennek érdekében hozott kormányzati lépéseket össze kell hangolni a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikájával. Véleménye szerint a devizahitelesek problémáinak kisebb részét oldja meg a Kúria jogegységi határozata, a problémák nagyobb része ugyanis a gyenge forint miatt alakult ki.

Az ellenzéki politikus azt mondta, 2010-ben, egy sikeres válságkezelést követően a szocialisták erős forinttal adták át a kormányzást, a Fidesz azonban politikusai nyilatkozataival, majd gazdaságpolitikájával "bedöntötte a forintot". Burány Sándor szerint egyértelmű és világos, hogy ezért a gazdaságpolitikáért Orbán Viktor és kormánya a felelős, "az út szélén hagyta" a forintot és a devizahiteleseket. "Minden egyes nap, amelyet megoldás nélkül töltünk el, Orbán Viktornak és kormányának személyes felelőssége" - fogalmazott. Üdvözölte azt, hogy a Kúria döntésével világossá vált: az árfolyamrés tisztességtelen, és a törlesztőrészletek számolásánál valamennyi banknak a jövőben az MNB középárfolyamát kell figyelembe vennie.