Emelkedtek az újlakás-eladások Amerikában februárban

Emelkedtek az újlakás-eladások Amerikában februárban, de a vártnál kisebb mértékben.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán közölt jelentése szerint havi bázison szezonális kiigazítással 2,0 százalékkal növekedett az újlakás-eladások száma, így az egész évre kivetítve 512 ezer lakást értékesítettek az egy hónappal korábbi 502 ezer után. Elemzők 510 ezres eladást vártak februárra. 

Éves összevetésben viszont 6,1 százalékkal kevesebb újonnan épült lakást értékesítettek az Egyesült Államokban az év második hónapjában. Tavaly februárban kiugróan magas, 545 ezer volt az újlakás-eladások évesített száma. Az új lakások átlagára idén februárban 348 ezer 900 dollár volt, 2 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A 301 ezer 400 dolláros mediánár 2,6 százalékos éves növekedést takar. 

A februári újlakás-eladások ütemével számolva 5,6 hónapra lenne elég lakás a kereslet kielégítésére, csakúgy mint az előző hónapban. Általában hat hónapot tekintenek egészséges mértékűnek a kereslet és a kínálat közötti egyensúly fenntartásához. Elemzők szerint a februári gyengébb adat mögött az áll, hogy januárban a hóviharok miatt kevesebb lakásvásárlási szerződést írtak alá. A lakáspiac alapjai azonban továbbra is szilárdak, mivel a javuló foglalkoztatottságnak és az alacsony jelzáloghitel-kamatoknak köszönhetően fellendült az építkezés. Ezzel együtt is az eladott új lakások száma továbbra sem közelít az utóbbi 52 év 655 ezer 200-as történelmi átlagához. 

Bár az újlakás-értékesítés az összes lakáseladásnak nagyjából 10 százalékát teszi ki, a gazdasági helyzet alakulásában fontos szerepet tölt be, mivel az ágazat jellemzően jól fizető, középosztálybeli munkahelyeket teremt. Emellett növeli a keresletet az építőipari anyagok iránt, a fogyasztók többet költenek tájépítésre és egyéb szolgáltatásokra.

#

Egyedi, személyre szabott lakáshitel ajánlat. Felpörgött a lakáspiac, azonnal elkelnek a legjobb lakások?! Miért menne el álmai mellett? Valósítsa meg álmait lakásvásárlási és szabad felhasználású FORINT hitellel! További részletek.