Folytatódott az építőipar visszaesése februárban

Az építőipari termelés volumene februárban 19,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A termelés csökkenését - csakúgy, mint az előző hónapban - részben az uniós forrásból végzett munkák múlt év végi befejeződése, részben a magas bázis okozta - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szezonálisan és munkanaphatástól megtisztított adat szerint az előző hónaphoz hasonlítva 1,1 százalékkal emelkedett az építőipari termelés. A legnagyobb mértékben az út- és vasútépítő, valamint a közműépítéssel foglalkozó vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakától.

Az első két hónapban az építőipari termelés volumene 19,6 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene csökkent februárban az előző év azonos időszakához viszonyítva: az épületek építése 8,6, az egyéb építményeké 35,4 százalékkal esett vissza. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene február végén továbbra is 40,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól bár a megkötött új szerződések volumene 8,7 százalékkal emelkedett. Az épületek építésére kötött új szerződések volumene - kiemelten az ipari és raktárépületek építésére feladatott nagy volumenű megbízásokkal - 19,9 százalékkal nagyobb volt a tavaly februárinál, így az összes rendelésállomány 41,2 százalékkal nőtt. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új rendelések 1,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit és a teljes állomány 61,7 százalékkal alacsonyabb, alig két ötöde a tavaly februárinak.

Az elemzők az építőipari rendelésállomány növekedésére számítanak

Az építőipari termelés volumene februárban 19,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A termelés csökkenését - csakúgy, mint az előző hónapban - részben az uniós forrásból végzett munkák múlt év végi befejeződése, részben a magas bázis okozta - jelentette a KSH. 

Koji László, az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az MTI-nek kiemelte: várható volt, hogy februárban is csökkenni fog az építőipari termelés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A feszültséget többnyire az jelenti, hogy az építőipari teljesítmény-csökkenés kétszámjegyűvé vált, és szerinte ez így is marad az első fél évben. Az ÉVOSZ elnöke úgy látja, bizakodásra az adhat okot, hogy az előző hónaphoz képest a rendelésállomány nőni kezdett, de összességében még mindig 40 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőttinél. Reményeik szerint az év közepétől jelentősen nő majd a rendelésállomány, és arra számítanak, hogy az év utolsó hónapjaiban már pozitív lehet az építőipar termelése. 

Koji László úgy fogalmazott: "sok pozitív dolognak kell történnie a hátralévő időszakban ahhoz, hogy az építőipar idei termelési értéke ne sokkal maradjon el a múlt évitől". A szakmai szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy május-júniustól várhatóan megnyílnak az uniós források, és ezzel a kormány számára lehetővé válik a két éve elhalasztott nagy építési beruházási célú közbeszerzések indítása. Koji László elmondta: jelenleg legnagyobb mértékben a közösségi megrendelések hiányoznak az építőipar rendelésállományából, a lakásépítés segít, de ennek kedvező hatása az év végi, jövő év eleji termelési értékben fog megjelenni.  

Az ingatlan.com MTI-hez csütörtökön megküldött kommentárjában Balogh László vezető gazdasági szakértő kiemelte: az összesített adat azt mutatja, hogy a szektorban átrendeződés figyelhető meg, az épületépítés alágazaton belül a szerződésállomány és az új szerződések volumene jelentősen növekedett, míg az egyéb építményeket magában foglaló alágazat teljesítménye folyamatosan és jelentősen csökken. A szakértő szerint a következő időszakban a lakásépítések válhatnak az építőipar motorjává, a lakásépítések növekedéséhez pedig az új lakások iránti fokozódó kereslet, ezzel összefüggésben a kormányzati lakásépítési program kibővítése és az új lakásokra vonatkozó áfakulcs csökkentése is hozzájárulhat. Az új lakások piacának élénkülésére utal az is, hogy az ingatlan.com-on az idei év első három hónapjában országszerte 131 településen hirdettek épülőfélben lévő lakóingatlant, míg egy évvel korábban csak 58 településen kínáltak ilyen ingatlanokat - írta a szakértő.

#

Egyedi, személyre szabott lakáshitel ajánlat. Felpörgött a lakáspiac, azonnal elkelnek a legjobb lakások?! Miért menne el álmai mellett? Valósítsa meg álmait lakásvásárlási és szabad felhasználású FORINT hitellel! További részletek.