Fundamenta: az első fél évben harmadával nőtt az új lakáshitelek összege

A Fundamenta-Lakáskassza az év első felében harmadával növelte az újonnan folyósított lakáshitelek összegét az előző év azonos időszakához képest, az új lakáshitelek volumene idén elérheti az 500 milliárd forintot is az országban - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a Fundamenta kifejezetten új lakás építésére nyújtott hiteleinek összege több mint 50 százalékkal emelkedett egy év alatt a lakásépítést támogató központi intézkedések kedvező hatására. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé kiegészítő forrásként eddig mintegy 2100 lakáshitelt folyósított a társaság.

A Fundamentánál a nyári hónapokban fokozott érdeklődést tapasztaltak az olyan hitelfelvételi lehetőségek iránt, amelyekkel a szülők egyetemi tanulmányt kezdő gyermekük lakását kívánják megvásárolni. A lakossági reáljövedelmek stabil emelkedése, a munkaerőpiaci feltételek javulása, a korábban elhalasztott lakásvásárlások, -felújítások, valamint a kormányzati intézkedések jelentős keresletet indukálnak a lakáshitel-piacon. A Fundamenta piaci részesedése a dinamikusan emelkedő piacon is várhatóan 20-25 százalék körül alakul majd.

A közlemény szerint a Fundamenta 2009 végéhez képest mintegy két és félszeresére növelte élő lakáshitel-ügyeinek számát júliusra, így már több mint 100 ezer hitelszerződést kezel. Lakáshitel-állományát az elmúlt hat és fél év alatt megtízszerezve, elérte a 250 milliárd forintos volument. Az említett időszak alatt megnégyszereződött az egy hitelügyre vetített átlagos hitelösszeg is, jelenleg meghaladja az 5 millió forintot. A társaság lakáshiteleinek alig több mint 1 százalékánál tapasztalható 90 napon túli késedelem, a piacon megfigyelhető 12 százalék körüli értékkel szemben. A nyilvános adatbázis szerint a Fundamenta mérleg szerinti eredménye tavaly 3,438 milliárd forintra csökkent az egy évvel korábbi 3,54 milliárdról.

#

Egyedi, személyre szabott lakáshitel ajánlat. Felpörgött a lakáspiac, azonnal elkelnek a legjobb lakások?! Miért menne el álmai mellett? Valósítsa meg álmait lakásvásárlási és szabad felhasználású FORINT hitellel! További részletek.