Hármas intézkedéscsomagot javasol a Jobbik a kivándorlás megfékezésére

A minőségi munkahelyteremtés, a szakképzés átalakítása és átfogó lakásteremtési program indítása fékezné meg a kivándorlást a Jobbik álláspontja szerint.

Z. Kárpát Dániel, a párt frakcióvezető-helyette csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt: ha a több mint félmillió kivándorolt ember átlagosan minimálbérért dolgozna Magyarországon, az számításaik szerint havonta 30-40 milliárd forint bevételt jelentene a költségvetésnek. Megjegyezte, a Központi Statisztikai Hivatal más szervezetekkel közös kutatássorozatából az is kiderül, hogy további 300 ezer, 18 és 39 év közötti magyar fontolgatja, hogy rövid- vagy hosszútávon külföldön rendezkedjen be.

Ez gazdasági, társadalmi és szociális kataklizmával érne fel a Jobbik szerint, amit nem engedhet meg Magyarország. Kifejtette: "nem törnek pálcát" senki felett, aki egy rövid időre elhagyja az országot, mert külföldön jobban érvényesül, ugyanakkor a magyar politikum kötelességének tartják, hogy a távozást fontolgatóknak bebizonyítsák, élhető országot lehet építeni, a kint élőket pedig hazacsábítsák. Ez nemcsak emberbaráti kötelesség, hanem alapvető gazdasági érdek - jelentette ki. Z. Kárpát Dániel szerint három irányban van szükség azonnali cselekvésre. Az első a minőségi munkahelyteremtés, vagyis magyar tulajdonú, magyarországi adófizetést generáló munkahelyek kellenek, amelyek multiplikátor hatásukat is itt fejtik ki. Példaként említette, hogy a Mátrai Erőmű vagy társai lehetnek kimondottan jól működő cégek, de amíg külföldi tulajdonban vannak, addig a profithányad az ottani oktatási és egészségügyi rendszert támogatja.

A jobbikos politikus a második pontként a szakképzés piaci viszonyokhoz való alakítását nevezte meg. Elképesztőnek minősítette, hogy egy hegesztő szakmunkást vagy kőművest már a végzés pillanatában külföldi strómanok találnak meg álláslehetőséggel, s az ország fiataljainak színe-javát "kiszivattyúzzák". A Jobbik programjának harmadik pillére egy átfogó otthonteremtési program. Z. Kárpát Dániel azt szorgalmazta, hogy állami háttérrel és felügyelettel, magyar kivitelezők és beszállítók bevonásával építsenek elérhető árú bérlakásokat, amelyeket az ott élők pár év után nyomott áron megvehetnek. Az ellenzéki képviselő szerint az állam súlyos milliárdokat szán a költségvetésből otthonteremtésre, ezt ugyanakkor elviszi az árfolyamgát 2.0 állami lába és egy lakás sem épül. Hozzátette: évente 43 ezer új ingatlannak kellene épülnie, ezzel szemben tavaly 7 ezret építettek. A Jobbik programja az építőipart és a kapcsolódó ágazatokat is mozgásba hozná - emelte ki.