Jövőre már az építőipari termelés növekedésére számítanak a szakértők

Tovább lassult az építőipar visszaesése augusztusban, és jövőre már a termelés növekedésére számítanak az MTI-nek nyilatkozó szakértők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett adatai szerint augusztusban az építőipari termelés 9,0 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához képest, ami ebben az évben a legkisebb visszaesés, és jóval mérsékeltebb az előző havi 17,6 százaléknál. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene augusztus végén 18,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte: az építőipari vállalkozások szerződésállománya növekedni kezdett, ami folytatódhat a következő hónapokban is. A szakember szerint az idén összességében még csökken az építőipari termelés 2015-höz képest, de 2017-ben már ismét növekedést vár. A növekedésben jelentős szerepet játszik majd, hogy az uniós támogatásokat milyen ütemben hívják le és használják fel a kedvezményezettek, részben ez adhatja meg azt a lendületet az építőiparnak, amellyel jövőre folytatódhat a bővülés - fejtette ki. Ürmössy Gergely jelezte azt is: a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) az idei negyedik negyedévtől kezd majd hatni az építőiparra, és lökést ad a lakások számának növekedéséhez. Az elemző hangsúlyozta, a megkötött új építőipari szerződések volumene az év első nyolc hónapjában 4,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ez szintén alátámasztja a várható növekedést.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az épületberuházásoknál bekövetkezett szerződésállomány-bővülés pár hónap késéssel jelenik majd meg az építőipari statisztikákban. Ezért az épületépítési alágazat teljesítménye 2017-től kezdve javítja majd számottevően az adatokat, és jövőre már az uniós források beérkezésével az egyéb építmények alágazata is megkezdheti a felzárkózást - közölte. A szakértő az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte: a két fontos alágazat közül az épületépítés volumenében 7,0 százalékos volt a növekedés augusztusban, ez szerinte azt mutatja, hogy a statisztikában már megjelentek a lakásépítések is. A másik alágazatban, az egyéb építmények volumenében 23,9 százalékos volt az augusztusi visszaesés, ez az uniós beruházások befejeződésével magyarázható - mutatott rá. A szakember szerint a részletes adatokból kiderül, hogy az épületépítéseknél megkezdődött az élénkülés, augusztus végén ugyanis az épületépítések hó végi szerződésállománya 45,5 százalékkal volt magasabb, mint tavaly augusztusban. A másik alágazatban, az egyéb építményeknél a szerződésállomány 5,5 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban - jelezte.

Földi Tibor, a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. vezérigazgatója úgy látja, bár az épületek építésének növekedése továbbra is nagyrészt az ipari épületek, kisebb részben az oktatási épületek, illetve a sportlétesítmények építésének eredménye, lassan megjelennek majd az építőipari statisztikában az újlakás-építések is. Ennek erőteljesebb pozitív hatására azonban csak 2017-ben számít. Kommentárjában ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az állami beruházások - köztük a vizes világbajnoksághoz kötődő építkezések, illetve a stadionépítések - bizonyos alágazatokban jelentős kapacitásokat kötnek le. Ez érdemben hátráltathatja a kisebb és közepes méretű, megfelelő referencia nélküli lakásfejlesztők építkezéseit - jelezte. Az, hogy a statisztikában még nem érezhető a lakásépítések hatása, Földi Tibor szerint azzal magyarázható, hogy bár sokan meghirdették projektjeiket, csak kevesen kezdték el az építkezéseket, részben épp a kapacitáshiány miatt.