Kevesebb építőipari vállalkozás szűnt meg az első negyedévben

A magyar építőiparban mintegy 1400 cég szűnt meg az első negyedévben, 20 százalékkal kevesebb, mint az előző negyedévben, és 12 százalékkal kevesebb a 2015 első negyedévinél - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

A közlemény idézi Pertics Richárdot, az Opten céginformációs igazgatóját, aki szerint a megszűnések számának csökkenése arra utal, hogy a szektor stabilabb lett. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy nagy központi kényszertörlési hullám fejeződött be, és a fluktuáció csökkenése részben technikai hatás eredménye.

Hangsúlyozta, hogy 2013-2014-ben elsősorban az uniós támogatású és egyéb közbeszerzési projektek hajtották fel az ágazat megrendelésállományát, idén pedig a családi otthonteremtési kedvezménytől (csok) várnak hasonló kedvező hatást. A nagy uniós projektek azonban nem állították új, fenntartható növekedési pályára a szektort, és nem látszik még a lakásépítések várt felfutásának kedvező hatása sem az ágazati cégstatisztikában - jelezte.

Az Opten szerint a beruházási és hitelfelvételi hajlandóság messze van az ideálistól, aminek elsősorban az az oka, hogy a hosszú távú bizalom nem épült ki sem a lakosságban, sem a vállalkozói szférában, valamint alacsony a tőke- és a bérezési szint is.

#

Egyedi, személyre szabott lakáshitel ajánlat. Felpörgött a lakáspiac, azonnal elkelnek a legjobb lakások?! Miért menne el álmai mellett? Valósítsa meg álmait lakásvásárlási és szabad felhasználású FORINT hitellel! További részletek.