Lakásépítési programot mutatott be a lengyel kormány

Új lakásépítési kormányprogramot jelentette be pénteki sajtóértekezletén Beata Szydlo lengyel kormányfő, ennek keretében a piacgazdasági alapon működő, új állami lakásépítési alap (NFM) eszközeiből több tízezer olcsó, mindenekelőtt a középjövedelmű családok által bérelhető állami lakás épülhet.

Az NFM-be az állami cégek - a beépítendő telkek többségét jelenleg kezelő vasutak, a posta - mellett magáncégek is beszállhatnának állami kötvények felvásárlása révén. A 30-50 milliárd (2,1-3,6 ezer milliárd forint) értékű programot tervek szerint az év második felében terjesztik elő a szejmben, az első lakások 2018-tól épülnének. 

A program abban tér el az eddigi lengyelországi lakásépítési programoktól, hogy nem az egyéni lakáshitelek törlesztéséhez nyújt támogatást. Ezzel szemben az előterjesztők az állami fejlesztési bank (BGK) támogatását ígérik az építési cégeknek, valamint állami kiegészítést a lakásépítési, illetve lakásfelújítási takarékbetétekhez, és leegyszerűsítik a lakásépítési szövetkezetek működését is.

A kormány mindenekelőtt a szociális lakásokra nem jogosult, ugyanakkor a lakásépítési hitelek felvételéhez túl alacsony jövedelmű családok számára szánja a programot. Az így értelmezett középjövedelmű családok becslések szerint a lengyel társadalom 30-40 százalékát képzik. Az állami tulajdonú telkeken, elsősorban a nagyvárosokban építendő lakások négyzetméter-ára maximum 3 ezer zloty (214 ezer forint) lenne, négyzetméterenkénti bérlet pedig átlagban havi 10-20 zlotyt (0,7-1,4 ezer forint) tenne ki. Varsóban jelenleg négyzetméterenként 45 zlotyt (4200 forint) tesz ki a lakások bérleti díja, a lakásárak szempontjából a legolcsóbb nagyvárosnak számító Lódzban pedig 25 zlotyt (1800 forint). 

Rendszeres lakbértérítés esetén 30 év után a lakás a bérlő tulajdonává válhat. A bérlakásokat a család nagyságát, jövedelmét is figyelembe vevő pontrendszer szerint ítélik oda. Lengyelországban a tavalyi év végén mintegy félmilliós nagyságrendű volt a lakáshiány. A meglévő lakások 85 százaléka magántulajdonú. Szydlo kormánya áprilistól egy családtámogatási programot is indított, melynek keretében áprilistól minden második és további gyermek után havi 500 zloty (mintegy 35 ezer forint) támogatást fizetnek. A programra - melybe eddig 2,5 millió család jelentkezett a 2,7 millió jelenleg jogosult közül - az idei állami költségvetés 17,2 milliárd zlotyt (mintegy 1200 milliárd forintot) szán.

#

Egyedi, személyre szabott lakáshitel ajánlat. Felpörgött a lakáspiac, azonnal elkelnek a legjobb lakások?! Miért menne el álmai mellett? Valósítsa meg álmait lakásvásárlási és szabad felhasználású FORINT hitellel! További részletek.