Lassult az építőipar visszaesése áprilisban

Az építőipar teljesítménye áprilisban 29,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a márciusi 33,9 százalékos visszaesés után. Az épületek építése 2,7, az egyéb építményeké 52,1 százalékkal csökkent - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz viszonyítva az építőipar termelése 2,0 százalékkal emelkedett áprilisban a szezonálisan kiigazított adatok szerint. A termelés csökkenését részben az uniós forrásból végzett munkák tavaly év végi befejezése, részben a magas bázis okozta, ugyanúgy, mint az első negyedévben. A legnagyobb mértékben áprilisban is az út- és vasútépítő vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakitól - tette hozzá a KSH.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 2,9 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké viszont 64,7 százalékkal visszaesett. A speciális szaképítés ágazat termelési volumene 9,0 százalékkal csökkent. A megkötött új szerződések volumene 24,4 százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 15,3, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 30,6 százalékkal csökkent.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene továbbra is elmaradt az egy évvel korábbitól, április végén 17,4 százalékkal. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 57,2 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 38,3 százalékkal kisebb volt. Az épületeken belül elsősorban ipari épületek építésére kötöttek nagyobb szerződéseket - közölte a KSH. Az építőipari termelés volumene az év első négy hónapjában 28,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Elemzők szerint az építőipar termelésének visszaesése várható volt az alacsony rendelésállomány alapján, és nem várható, hogy megismétlődjék az előző évek teljesítménye, a lakáspiac azonban némi reményt adhat a növekedésre.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke az MTI-nek elmondta: a szakmát nem érte váratlanul az építőipar első négyhavi teljesítménye, mert folyamatosan csökken az építőipar rendelésállománya múlt év közepétől, ami előre vetítette, hogy 2016. nehezen indul az ágazatban, különösen igaz ez a közbeszerzéseken munkához jutott cégekre. Az uniós források az első fél évben nem jelennek meg a beruházási, építési piacon, és fontosnak nevezte, hogy a kormány a megrendelések utóbbi időben tapasztalható hullámzását enyhíteni próbálja, nagy értékű állami és önkormányzati megrendeléseket kezdeményez, és mellé forrásokat is tesz.

A szakmai érdekképviselet vezetője szerint az első négyhavi adatokból arra lehet következtetni, hogy az építőipari 2016-ban nem tudja megismételni az elmúlt két évben - 2014-ben és 2015-ben - tapasztalt éves szintű mintegy 2100 milliárd forint nagyságrendű teljesítményét, és arra számítanak, hogy az ágazat a 2017-es évet már az elmúlt két évben megszokott rendelésállománnyal tudja indítani, az uniós források felhasználhatósága és az új lakóingatlanokhoz kapcsolódó kedvezmények jóvoltából.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője MTI-hez eljuttatott elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy szerinte a lakáspiac adhat reményt az építőiparnak, a lakásépítéseket magában foglaló épületépítési alágazat rendelésállománya ugyanis április végén 57,2 százalékkal volt magasabb, mint egy éve. Az ágazat egésze szempontjából viszont kedvezőtlen, hogy a másik alágazatban, az egyéb építmények esetében a szerződésállomány 38,3 százalékkal alacsonyabb volt, mintegy évvel korábban.

A szakember úgy látja, hogy az új építésű lakások piacára ráfér a növekedés, a múlt évben kevesebb mint 8 ezer új lakást vettek használatba, ez pedig bőven elmarad az egészséges ingatlanpiachoz szükséges 30-40 ezres darabszámtól. Az új lakások piacán várható élénkülésre utal az is, hogy az idei első negyedévben 4756 új lakás építésére adtak ki engedélyt, ez pedig kétszerese a múlt év azonos időszakában kiadott engedélyeknek - írja elemzésében Balogh László.

#

Egyedi, személyre szabott lakáshitel ajánlat. Felpörgött a lakáspiac, azonnal elkelnek a legjobb lakások?! Miért menne el álmai mellett? Valósítsa meg álmait lakásvásárlási és szabad felhasználású FORINT hitellel! További részletek.