Nőtt a lakásépítések és a kiadott építési engedélyek száma

Az első fél évben 3420 új lakás épült, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal több, a kiadott lakásépítési engedélyek száma, az új lakóépület építésére vonatkozó egyszerű bejelentésekkel együtt 13 236 volt, több mint kétszer annyi, mint egy éve - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az épített lakások száma a megyei jogú városokban 36, a többi városban 13, Budapesten 9 százalékkal nőtt, míg a községekben 21 százalékkal csökkent az első hat hónapban az egy évvel korábbihoz képest. A lakóépületek építésére benyújtott bejelentések és a kiadott lakásépítési engedélyek száma Budapesten 3745 volt, ami csaknem háromszorosa az egy évvel korábbinak.

Az új lakóépületek között 54-ről 43 százalékra csökkent a családi házban épült lakások aránya, míg a többszintes, többlakásos épületekben használatba vetteké 35-ről 46 százalékra nőtt. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 7 négyzetméterrel, 92 négyzetméterre csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A KSH jelentése szerint a természetes személyek által épített lakások aránya 57-ről 46 százalékra esett, a vállalkozások által építetteké 43-ról 54 százalékra emelkedett az első fél évben. A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján 79 százalékkal több, összesen 5434 lakóépület építését tervezik, míg a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma (3072 darab) 52 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest - írta a KSH.

#

Egyedi, személyre szabott lakáshitel ajánlat. Felpörgött a lakáspiac, azonnal elkelnek a legjobb lakások?! Miért menne el álmai mellett? Valósítsa meg álmait lakásvásárlási és szabad felhasználású FORINT hitellel! További részletek.